Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med kärlek till Norrlands luggslitna människor

Annika Norlin.
Foto: ELIN BERGE / WEYLER FÖRLAG
Foto: WEYLER FÖRLAG
Therese Bohman.

Artisten Annika Norlin debuterar som författare med både humor och allvar.

Therese Bohman läser noveller skrivna med kärleksfull blick på människan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Annika Norlin behöver nog ingen presentation, men för säkerhets skull: Hon är känd som artist under namnen Säkert! och Hello Saferide, och har man hört hennes låttexter kan man inte tycka att det är annat än logiskt att hon nu har skrivit en novellsamling.

”Jag ser allt du gör” utspelar sig i ett Norrland befolkat av en samling luggslitna och excentriska existenser, och den pendlar mellan humor och allvar – ibland så till den grad att samlingen tycks bestå av två olika delar, där jag tveklöst föredrar den allvarliga. Där har novellerna en stramare komposition och är lågmält melankoliska, ibland djupt rörande.

Annika Norlin har studerat psykologi, och det märks

I inledande ”Bekräftaren” arbetar en kvinna med att mot betalning berätta för människor att deras liv och personligheter är värdefulla och intressanta, medan det undan för undan blir tydligt att det hon själv nästan desperat söker i sina privata relationer är just bekräftelse.  

I den sista novellen ”Gå” – samlingens verkliga höjdpunkt – har en kvinna förlorat sitt barn och hanterar sorgen genom att vandra långa sträckor genom norra Sverige. Hon besöker bekanta, talar med främlingar, sover i skogen. Jag tänker på Marie Darrieussecqs ”Suggestioner”, om en kvinna som förvandlas till en gris och också upplever ett slags katharsis av att uppgå i naturen.

Annika Norlin har studerat psykologi, och det märks i hennes kärleksfulla och icke-dömande blick på människorna, på deras futtighet och tillkortakommanden. Och i den djupa förståelsen för att människan inte alltid är rationell, och att det som är botten i dig är botten också i andra.

En beskrivning av litteraturens kanske finaste egenskap

Om paret som förlorat sitt barn sägs det att de efter att ha upplevt en sådan kärlek nu ”såg sig själva i jordens alla människor och alla djur och växter: i alla avoga tonåringar, i alla gnälliga gamlingar hittade de nu delar som gick att förstå.”

Det är som en avslutande metakommentar till hela novellsamlingen, och dessutom en beskrivning av litteraturens kanske finaste egenskap.


NOVELLER

ANNIKA NORLIN

Jag ser allt du gör

Weyler, 243 s.


Therese Bohman är kritiker och konstredaktör på Expressen Kultur.