DIGITALT LIV. Isabelle Ståhl är lysande i skildringarna av uppluckringarna mellan den digitala och fysiska världen. Foto: SARA MAC KEYDIGITALT LIV. Isabelle Ståhl är lysande i skildringarna av uppluckringarna mellan den digitala och fysiska världen. Foto: SARA MAC KEY
DIGITALT LIV. Isabelle Ståhl är lysande i skildringarna av uppluckringarna mellan den digitala och fysiska världen. Foto: SARA MAC KEY
"Just nu är jag här"."Just nu är jag här".
"Just nu är jag här".
Amanda Svensson. Foto: LUDVIG THUNMANAmanda Svensson. Foto: LUDVIG THUNMAN
Amanda Svensson. Foto: LUDVIG THUNMAN

Lysande om Tinder-tidens vedermödor

Publicerad

Isabelle Ståhls "Just nu är jag här" är en elegant 2000-skildring.

Amanda Svensson njuter av en roman som naglar fast den digitala mjältsjukan.

Det finns något paradoxalt i att vi i dagens digitaliserade värld, där fysisk närvaro i många sammanhang upphört att spela roll, samtidigt är besatta av plats, rörelsemönster, koordinater.

Den virtuella världens flytande verklighet tycks kräva av oss att vi nålar fast vår existens i något konkret, om så bara genom meningslösa geotaggar. 

Den digitala tillvaron är ett slags spöktillvaro – oftast osynlig glider man fram, men för att upprätthålla folks tro på ens existens måste man då och då visa sig. 

Ett spökliv i Stockholm

Elise, huvudpersonen i kulturjournalisten Isabelle Ståhls debutroman ”Just nu är jag här”, lever ett sådant spökliv. 

Hon bor i Stockholm, men har egentligen inga fasta punkter i tillvaron. 

Hon flyttar från andrahandslägenhet till andrahandslägenhet, läser strökurser på universitetet, jobbar som butiksbiträde vart än bemanningsföretaget skickar henne och har egentligen inga vänner förutom de hon träffar på krogar och svartklubbar.

 

 

LÄS MER: Isabelle Ståhl om Alex Schulmans oändliga bekräftelsebehov 

 

 

Hon lever huvuddelen av sitt liv i telefonen, samtidigt är hennes exakta position i Stockholm och världen av största vikt – för bara genom telefonens GPS kan hon matcha med killar på Tinder.

Drömkillen kommer

När Elise blir ihop med drömkillen Victor förändras hennes liv över en natt. 

Länge tror jag att det är något slags fiktionslek: att Ståhl snart ska bryta illusionen och det ska visa sig att den efterlängtade relationen bara är en dröm, något Elise hittat på, så idyllisk och oväntad är den till en början.

Och på sätt och vis är det också vad som händer. Det går nämligen långsamt upp för Elise att hon gett upp sin själ i utbyte mot trygghet och omvårdnad. 

Victor är inte bara tråkig och pedantisk, han är dessutom en mästare på emotionell utpressning. ”Om man inte planerar för morgondagen kan man inte leva i nuet” är Victors devis, och då spelar det ingen roll att Elise känner precis tvärtom. 

Grace, elegans och en smula humor

Det finns vissa trovärdighetsproblem i gestaltningen av relationen till Victor – den slutar aldrig kännas som en dröm, en fiktion – men det vägs delvis upp av att ”Just nu är jag här” är en stilistiskt mycket säker debut, en rörande och träffsäker skildring av den moderna mjältsjuka som är konsekvensen av att vi delvis tappat kontakten med de platser där vi rör oss och de människor vi möter.

 

 

LÄS MER: Isabelle Ståhl hänger inte med i Ebba Witt-Brattströms analys av Lena Anderssons bok "Egenmäktigt förfarande" 

 

 

Ståhl är lysande när hon skildrar det existentiella tillstånd där den virtuella världen smält samman med den fysiska, och på många sätt blivit verkligare: ”Barnet ser så verkligt ut att man skulle kunna missta det för en datoranimation”. 

Det är med grace, elegans, en smula humor och noll moralism som Isabelle Ståhl skriver fram sin bild av 2000-talets mal de siècle – det tillstånd där avstånd och närhet fått nya, okända valörer och allt fler somnar med en telefon i handen i stället för en annan hand.

 

 

 

ROMAN

ISABELLE STÅHL

Just nu är jag här

Natur & Kultur, 294 s.

 

 

Amanda Svensson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Amanda Svensson
Amanda Svensson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag