Lyrik är också fysik

Publicerad
Uppdaterad

Jag är redo att ompröva.

Det sker inte ofta. Mina vanföreställningar är lika cementerade som verifierade. Dock. Det är undantagen som gör mig mänsklig. Nu utger Robert Ståhl sin tredje diktsamling, efter två tidigare samlingar som var kritikerframgångar - och, märkligt nog, också gjorde ett bestående intryck på mig. Ståhl har en förmåga att skulptera fram sina dikter, så att de framträder i helfigur och i stark belysning. Man kan sammanfatta med följande tre ord: Rum. Virvel. Död. Typiskt nog är Soft fysik att likna vid ett klassiskt läsdrama; där dramaturgins stigande och fallande nivåer får dikten att vrida sig kalejdoskopiskt omkring personerna. Vi stöts fram och tillbaka, kastas bort och plockas upp. Modern som ska knuffa ett barn från en bro. Västerås. Kontorslandskap. Trötthet. Människors oförmåga att lyfta sig ur ett förnedrande sammanhang. Och som en dov basklang genom dramat följer Alfred Hitchcocks film Psycho. Märkligt. Modigt. Ståhl driver språket framför sig, bakom sig, under sig - och verkar ha en fysisk inställning till själva materialet. Att det går att göra allt - eller bara låta bli. Soft fysik är på flera plan en utmanade diktsamling, också för att den så raffinerat leker med våra föreställningar. Jag undrar om inte denna samling kommer att framstå som än viktigare ju längre in i framtiden vi kommer - för mig är den redan nu omistlig. "Du behöver inte förklara, jag accepterar".
Kristian Lundberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag