Luftens drottningar

Publicerad
Uppdaterad

Det här är boken

jag har väntat på. På något som verkligen är så brabrabra att det förklarar varför man är missnöjd alla andra gånger.

Utifrån en

barnsligt drastisk föreställning om en idévärld full av "De okända romanerna som väntar på att hämtas ner", och som hela tiden måste användas som måttstock för allt man läser. Vi är Luftens drottning är det bästa jag har läst som inte redan varit fullskrivet av andras rekommendationer, och jag har inte varit så här överraskat tagen, bergtagen, av modersmålet på flera år.Pauline Wolff Pauline Wolff har riggat en föreställning som omger en så intensivt, att det är svårt att se själva bygget och kontrollera gränserna mellan texten, suggestionen och boken i handen. Berättaren, en Luftens drottning, tillhör skeppet "lauinjaan", som seglar jorden runt och ger cirkusföreställningar ända in i vår tid. Luftens drottning är inte en, utan mödrar och döttrar som ärver akrobatkallet i symbiotiska generationer. Så uppstår tillhörigheter så långvariga, att de gör jaget och berättarjaget flytande. Barnen som avlas för kallet blir förlorarna i kampen om vilken kärlek som är störst; den till små hungriga eller den till en nedärvd önskan om att fullkomna konstnärskapet så att man en natt kan flyga på riktigt. Ett förledande artisteri, som utan att avslöja sina hemligheter eller syften, gör läsaren till en spänt fascinerad cirkuspublik.

Pauline Wolff skapar

sig ett språk som lägger sig bredvid det kända. Tillsammans med sjötermerna och den allittererande, förkunnande, precist generösa prosan, bygger de främmande orden fiktiv skärpa snarare än uteslutning. Ibland funderar jag på om det deskriptiva, magiska halvverklighetsarrangemanget går för långt på bekostnad av romanen som människoberättelse. Men det går inte att mäta den här texten så. Den blir till av meningarna som arbetas fram genom fantastiken. Fram sveper en orolig, havsgrönsvart illusion av kvinnlig frihet genom kroppsbetvingande elitism, och av kallsinnet inför allt annat liv än det på gränsen till gudomliga.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag