Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lovande debut med otyglad dagboksroman

Wera von Essen. Foto: Matti Koli

Therese Bohman saknar smärtpunkterna i Wera von Essens dagboksroman. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Var det något boomen av bloggar i början på 2000-talet visade så var det att man inte behöver vara exempelvis Lars Norén för att skriva intressant om sitt liv. Wera von Essens ”En debutants dagbok” kallas roman av förlaget, men har en huvudperson som heter Wera von Essen och som skriver i dagboksform. Den utspelar sig under några år när huvudpersonen är runt 30, bor i Stockholm och Berlin, pluggar halvhjärtat, översätter en roman och försöker att skriva en egen.

Till de mer ovanliga inslagen hör praktiserandet av den brasilianska religionen Santo Daime, umgänge med Stig Larsson och skildringar av att tillhöra adeln, där man åker på släktresa till Estland och det kan trilla in oväntade arv.

Det senare gör de många beskrivningarna av bohemisk fattigdom (von Essen pantar burkar för att kunna köpa den billigaste lilla frallan på Netto och får matlådor från Soc) både förbryllande och provocerande – "If you called your dad he could stop it all", tänker jag mer än en gång.

 

LÄS MER – Therese Bohman: Visst finns det en medieelit

Påminner om Birgitta Stenberg

Andra delar av romanen utmärker sig genom de välskrivna och öppenhjärtiga skildringarna av sex och attraktion, och genom att stundtals uttrycka en livshunger som får mig att tänka på Birgitta Stenbergs ”Kärlek i Europa”, och en stor kärlek till litteraturen som får mig att tänka på Martina Lowdens ”Allt”. Håglöshet och depression varvas med en oerhörd tilltro till den egna förmågan, och en övertygelse om att vara ämnad för att skriva, trots att de tidigare romanförsöken blivit refuserade.

Men ”En debutants dagbok” är otyglad och pågår för länge. Nästa bok av Wera von Essen hoppas jag tar fasta på någon av de smärtpunkter man anar här – familjerelationerna, funderingarna kring arv och miljö – och gör något mer konkret av dem. Det finns mycket hos von Essen som känns unikt, det behöver bara renodlas lite. 

Transparens: Jag är (tillsammans med ett antal personer i kultur- och medievärlden) omnämnd i ”En debutants dagbok”. Jag har försökt att inte låta det påverka mitt omdöme.

 

ROMAN

WERA VON ESSEN

En debutants dagbok

Modernista, 282 s.

 

Therese Bohman är författare och kritiker på Expressens kultursida. Läs fler artiklar av Therese Bohman här. 

 

I tv-spelaren ovan visas senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med PM Nilsson och Göran Greider om bildningskultur och folkhälsa för barn. Programmet finns också som podcast.