Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livet på hästgården var som en sekt

Ulrika Fåhraeus och Anna Bohlin.
Foto: Caroline Andersson Renaud / Forum
Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är ”Lejonburen”.
Foto: OLLE SPORRONG

I ”Händelserna på hästgården” berättar Anna Bohlin självbiografiskt om sin tid på den ökända ridskolan i Eneby.

Ulrika Kärnborg läser en skakande skildring av medberoende – där skuldfrågan förenklas.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Vi är vana att se kvinnor som offer, och fördomen stöds av brottsstatistiken. Enligt en ny kartläggning gjord av Stockholms universitet på uppdrag av länsstyrelsen, är det fortfarande absolut flest män som slåss i nära relationer och nästan enbart män som köper sex.

Tittar man närmare på ett enskilt fall, som Sveriges Radio gjorde i den prisade, och sedermera fällda, dokumentären ”Hästgården” från 2018, blir bilden genast mer komplicerad. Den handlar om mannen som drev en ridskola och blev känd i hela hästsverige. Senare dömdes han till fängelse för sexuella övergrepp på minderåriga. P1-teamet med Daniel Velasco och Robert Barkman i spetsen visade hur mannen närmast lyckades skapa en sektmiljö i det idylliska Eneby. 

Foto: Forum

Frågan jag ställde mig 2018 gällde ändå inte i första hand den manipulative ridläraren, utan hans unga fru. Var inte hon, som efteråt vittnade om att hon känt till alla övergreppen, också en möjliggörare? 

Hur kunde hon gå där och mocka hästskit och konversera ridtjejernas mammor och samtidigt veta vad som skedde? Varför gick hon med på att sambon, i boken kallad ”Jerry”, fortsatte att driva gården efter att kommit ut från fängelset, trots att han dömts för sexuella övergrepp mot fem elever. 

Svaret får jag tyvärr inte i Anna Bohlins nyutkomna självbiografiska bok ”Händelserna på hästgården”. Det är en i och för sig skakande men också känslokall berättelse om en hästtokig tonåring med svag självkänsla som råkar i klorna på en mycket äldre man som är utpräglat narcissistisk. Efter att med viss list ha manövrerat ut dennes sambo intar hon platsen som husets härskarinna, eller slav som det senare visar sig, och bidrar med mycken kraft och rådighet till att bygga upp ett lönsamt hästcenter som attraherar både kändisar och adel. 

Det förblir en gåta hur föräldrarna som hade sina flickor på skolan undgick att märka vad som pågick.

”Varning, galning” brukade barnen skrika när de hörde pappa komma stövlande som en annan Puntila. Till skillnad från Brechts antihjälte blev han bara styggare av spriten.

Livet på Eneby var stenhårt, även för eleverna. Det innebar oavlönat arbete många timmar om dygnet. Lättja och inbillade försummelser bestraffades med stryk och tortyr i form av instängningar. 

I Anna Bohlins version antar det dickenska proportioner. Det förblir en gåta hur föräldrarna som hade sina flickor på skolan undgick att märka vad som pågick. 

Rädslan för att ingripa är beklämmande. Bättre att se mellan fingrarna än att göra sig obekväm tycks inställningen ha varit, även från Ridskolornas Riksorganisation och Svenska Ridsportsförbundet sida. Trots att båda organisationerna var väl medvetna om ”Jerrys” historia, tillät de ridskolan att stå kvar som medlem. Man får intrycket att sexuella övergrepp då, på 1990-talet, accepterades som ett pikant inslag i ridskolekulturen. 

Om inte Anna Bohlin till slut tagit sig i kragen, hade det förstås inte blivit någon bok. Efter att hon botat sin alkoholism och gått igenom 12-stegsprogrammet, lyckades hon äntligen bryta med ”Jerry”. Då hade det gått flera decennier.

Bohlin snyftar över sina bortslösade Jerry-år, frasen ”vi började på ny kula” är en av bokens mer frekventa, men har knappt några tårar kvar för alla de barn som fick sina liv förstörda.

Hennes oförmåga att resonera kring den egna skulden och medberoendet gör ”Händelserna på hästgården” till en djupt obehaglig bok.


SAKPROSA

ANNA BOHLIN, I SAMARBETE MED ULRIKA FÅHRAEUS 

Händelserna på hästgården

Forum, 153 s.


Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste roman är ”Lejonburen”.

Fotnot: Dokumentärserien ”Hästgården” fälldes i december 2019 av Granskningsnämnden, som ansåg att programmen gjort intrång i den granskades privatliv. Om etablissemanget – i mediepodden ”Lägg ut”

https://embed.radioplay.io?id=86701&country_iso=se

Så ser hierarkierna och spinnet ut i den politiska journalistiken under regeringskrisen. Gäst: Viktor Barth-Kron. Även: Gudmundson-gate med Irena Pozar och Wolodarskis baby-nyhet.

Expressens mediepodd med Karin Olsson och Magnus Alselind.