Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kulturkvinnorna verkar ha det underbart i köket

Anna Hellsten och Annina Rabe.Foto: Gabriel Liljegren / Bonnier Fakta
”Kris, kalas och kolhydrater”.
Björn Werner.Foto: GÖTEBORGS-POSTEN

Annina Rabes och Anna Hellstens kokbok är inte som andras.

Björn Werners mage kurrar både av recept och berättelser.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. För att hitta till kultursidornas anmälningar är det i regel en mycket dålig idé att skriva en kokbok. Den säregna blandningen av recept och ankedoter som är matbokens signum rynkar redaktörerna oftast på näsan åt. Inte minst, kanske, för att de oftast är hafsverk av kändisar och influencers.

Men Annina Rabe och Anna Hellsten är inga linslusar från tablå-tv. Deras namn har de förtjänat genom hårt och lågavlönat slit som kulturjournalister, Rabe sedan länge litteraturkritiker på Expressen Kultur och Hellsten trogen filmkritiker på Svenska Dagbladet. 

Snacket inför deras nya bok ”Kris, kalas och kolhydrater” är också ovanligt stort, med matboksmått mätt. Både svenskans kultursida och P1 Kultur har satt ribban genom att kärleksfullt intervjua författarna om deras gamla matblogg ”Shampoo rising” (senast uppdaterad 2015) och deras gemensamma kärlek till potatismos. Så det måste erkännas: redan innan läsningen har jag högre förväntningar än jag skulle ha om jag tog mig an Jessica Frejs ”Grilla hur lätt som helst” – nummer fem på Elles lista över ”12 kokböcker från kändisar som faktiskt är bra [sic]”.

Rabe och Hellsten är flinka skribenter.

Rent litterärt står den sig väl med andra matböcker. Mycket väl. Rabe och Hellsten är flinka skribenter som med värme och kärlek tar sig an sitt uppenbara favoritämne: mat. Till skillnad från vanliga kändiskokböcker där små banaliteter om livet tryfferar lika banala recept bjuder de båda väninnorna på ypperligt småsnack, inklämt mellan recept de samlat på sig under ett liv av ätande och lagande. 

Italienresor, barndomsminnen och saknaden till en avliden föräldrar ges ungefär lika stor plats som den faktiska matlagningen. Det är, så föreställer jag mig det, precis så här det låter i kulturarbetares små kök på söder, nästan varje helg. Ett högkvalificerat, bildat småsnack där en medelålders kvinna uppflugen på köksbänken med ett glas Barolo handen lyssnar på en vän. Hon rör i sin tur i en gryta och berättar om hur hon lyckades kom över receptet på citronrisotton. Det är ett privilegium att få ta del av.

Att recensera recepten är svårare, eftersom Expressen tyvärr bara betalar mig för att läsa – inte laga mig igenom boken. Men det är en vild resa. Hemmaklassikern pizza på långpanna, som hämtad ur en hemkunskapsbok från sent 70-tal varvas med obskyra italienska recept som ”pasta fritta”, några obligatoriska recept på grönkål och en och annan klassiker från någon kändare kokbok. Trendigt och modernt är det inte, men det gör ingenting. Recepten är opretentiösa, okrångliga, billiga och (nog) alltsomoftast delikata. Flera gånger måste jag sluta läsa boken för att magen kurrar för mycket.

Att slå ett slag för kolhydrater är att slå ett slag i luften.

Samtidigt blir jag ibland irriterad. För om någon bärande tes ska vaskas fram mellan anekdoterna om kokosdrömmar på Järntorget och dåligt tempererad kyckling är det att det inte är något fel på kolhydrater. Inte minst titeln antyder det. Som om någon sagt det på mycket länge? För mig, en vansinnigt trogen besökare av Youtubes och Instagrams överflöd av närgångna bilder på ångande pasta puttanescas, läckra nudlar i chiliolja och handgjorda dumplings är detta ett orimligt påstående. Att slå ett slag för kolhydrater är att slå ett slag i luften – de är redan här och tur är väl det.

På senare tid har Rabe och Hellsten försökt nå ut med sina mattankar via bilder på Instagram. Fel. ”Kris, kalas, och kolhydrater” visar nämligen att mat gör sig minst lika bra i långa trivsamma textsjok som i en smäktande bild. 

Dags att uppdatera bloggen igen!

 

KOKBOK

ANNINA RABE OCH ANNA HELLSTEN
Kris, kalas och kolhydrater

Bonnier Fakta, 281 s

 

Av Björn Werner

Annina Rabe är medarbetare på Expressens kultursida. Därför recenseras boken av Björn Werner, kulturchef på Göteborgs-Posten.

 

 

 

”Det är bättre att gå in med låga förväntningar”

”After utan work” är Expressen Kulturs spontana program från coronakarantänen.

I det här avsnittet samtalar Daniel Sjölin med författaren Amanda Svensson. Om bland annat fiktionens möjlighet i autofiktionens tidevarv och om att inte kunna lämna den brittiska ön där hon bor.

Förra veckan möttes Daniel Sjölin och Joel Halldorf. Se det avsnittet nedan.