Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klas Gustafson / Enkel, vacker, öm. Boken om Monica Zetterlund.

Doldisen Doris var Monica Zetterlunds närmaste vän under många år.
Gunilla Brodrej läser Klas Gustafsons biografi över den folkkära artisten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

FAKTA

KLAS GUSTAFSON | Enkel, vacker, öm. Boken om Monica Zetterlund | Leopard, 352 s.

Kan ni para ihop följande personer med fem döda kändisar?
Anita Haglöf, Björn Baldring, Ann-Marie Fries, Eva Franchell, Doris Stråhlman?
Den sista, Doris, dök upp i samband med Monica Zetterlunds tragiska dödsfall för fyra år sedan och materialiserar sig nu i biografen Klas Gustafsons nya bok. Dock ej tillräckligt. Den stora Stråhlmanintervjun väntar ännu på att bli skriven. Det var hon som skötte Monica de sista åren. Som lagade mat, hjälpte henne i säng och i badet. Som såg henne sista gången i livet. De hade ätit en måltid tillsammans, hon hade hjälpt henne till sängen och lämnat henne ensam för några timmar. Monica blev bättre på att vara ensam på äldre dar. När Doris kom tillbaka för att kolla om hon behövde något mer före natten möttes hon av ett blött trapphus, en dörr som gapade kolsvart och av en brandingenjör som kramade om henne och förklarade läget.
Kända människor är sällan riktigt nära vänner med andra kända människor. Kanske är det så som Beaumarchais en gång utbrast: ”Vad kvicka människor är tråkiga.”
Mitt i karriären tycks de omsvärmade av kindpussande andra kändisar. Thomas Bodström berättade i Morgonpasset i P3 för några veckor sedan något man misstänkte: att kändisar hälsar på andra kändisar utan att känna varandra det minsta. Och så plötsligt, när kändisar dör, framträder en doldis som gubben i lådan. En hushållerska, en granne, en barndomskamrat. Som vet allt eller till och med får allt (arvet).

Doris Stråhlman var gift med Abbe Johansson som startade 60-talets främsta jazzscen i Stockholm: Gyllene cirkeln. Så lärde de känna varandra. Doris förstår vad Monica behöver, från smultronstrå till skjuts. Några år på 70-talet bodde Monica Z med sin dåvarande man Sture Åkerberg på Solbacken, söder om Nykvarn, i Sörmland. Vännerna Tage och Aina Erlander fanns på roddavstånd på andra sidan sjön Yngern.
Till Tage Erlanders mer tveksamma meriter kan läggas att han bjöd Monica på snaps och vid ett tillfälle gav bort all konstig sprit han nånsin fått till skänks från jordens alla hörn, då han själv fått order att sluta med starkt.
Det var inte direkt Erlanders fel, men det var på Solbacken och i äktenskapet med basisten Sture som Monicas alkoholmissbruk accelererade.

Det berättar dottern Eva-Lena, som kommer till tals i Gustafsons bok, hon kom aldrig sin mamma riktigt nära. ”Det är så mycket som aldrig blev sagt.”
Klas Gustafson har specialiserat sig på att skriva biografier om folkhemsfavoriter, Beppe Wolgers, Cornelis Wreesvijk, Tage Danielsson, alla i Zetterlunds närhet, så han har redan ett källmaterial att ösa ur. Titeln kommer från en vistext som Beppe skrev till Monica.
Jag kan inte tro annat än att han ger en sann bild av en folkkär artist, orolig själ, dålig mor, envis kämpe, ofta förälskad och väldigt generös person, men boken bör absolut kombineras med Zetterlunds egna Hågkomster ur ett dåligt minne (Norstedts 1992), i samarbete med Tom Alandh. Först då känner man hennes värme. Gustafson skriver i ett närmast tillkämpat presens, varierat med futurum och dessa tempus tillför en konstig kyla till berättelsen.
”Det ska bli fler resor”, ”Monica ska ge sina kritiker rätt”, ”skilsmässan leder till en uppslitande vårdnadstvist”, ”i början av oktober tar hon farväl av Eva-Lena” och så vidare.

Gustafsons bok innehåller många fantastiska foton från ett unikt artistliv. En eloge för ett helt underbart bildmaterial. Monica Z var med överallt och hur stor som helst. Från klockreklam och veckopress till amerikanska jazzklubbar och svårmodig arty film.
Men naturligtvis finns det ingen bild på Doris, som de sista åren skyddade henne från omvärldens blickar.
”Det finns föga vänskap här i världen, och minst av allt mellan likar.” (Francis Bacon, engelsk filosof och statsman.)

PS. Rätt svar till raden med doldisar: Ingmar Bergmans hushållerska, Harry Scheins granne, Astrid Lindgrens kompis, Anna Lindhs väninna och så nämnda Doris.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!