Foto: Sven-Erik Sjöberg
 Foto: Sven-Erik Sjöberg

Kerstin Lundell: Affärer i blod och olja. Lundin Petroleum i Afrika.

Publicerad
Uppdaterad
Dilsa Demirbag-Sten läser Kerstin Lundells bok Affärer i blod och olja om Carl Bildt och Lundin Oil.
Familjen Lundin är numera en etablerad familj i den svenska överklassen. Med förvärvet av det anrika Bukowskis har man uppnått en patina av tradition och sofistikation. Lundins har köpt in sig i värmen. Inte ett alltför originellt mönster för nya pengar.
Nytt kapital är förutsättningen för societetens överlevnad. Imperiets grundare Adolf H Lundin var en hårt arbetande, målmedveten och revanschlysten man som på kort tid byggde upp en imponerande förmögenhet.

Men så var hans affärsidé att göra affärer i högriskområden. Det betyder i klarspråk diktaturer och krigsdrabbade regioner. Han är inte ensam om metoden. Även vapen- och knarkindustrin utnyttjar människors utsatthet och konflikter för att göra snabba cash.
Journalisten Kerstin Lundell har kartlagt och följt Lundins affärer från affärsidé till platserna där oljan pumpas fram. Bokens titel Affärer i blod och olja ger en klar bild av priset för det svarta guldet. Det är våldtagna kvinnokroppar, trasiga barnsoldater och nerbrända byar som möjliggör miljardvinster som senare pumpas in i svenska fickor för uppköp av eleganta auktionshus. Intervjuerna med de våldtagna och lemlästade kvinnorna är stark och skakande läsning.
I länder där mänskliga rättigheter är lika värdefulla som papperet de är nedtecknade på är metoden att tvångsevakuera människor en välbeprövad metod. Vem saknar fattiga och utsatta människor i den delen av världen där ett människoliv inte är värt mer är lukten av olja? Inte många.
Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty har kartlagt och rapporterat om Lundin Oil. Av någon anledning verkar inte informationen få fäste i det svenska medvetandet. Vad ska man skylla på? Självgodhet eller naivitet?
Smutsiga affärer kräver intensivt putsande av den fläckade imagen. En svensk statsman är diskretion och tyst diplomati personifierad. Många svenska politiker skulle dock hysa betänkligheter över att ge sig in i en av världens smutsigaste industrier.

Men inte vår nuvarande utrikesminister Carl Bildt, som verkar ha fått för vana att ge sig i lag med företag som har sin huvudverksamhet i diktaturer och krigsdrabbade områden. Var det pengarna eller bara dumhet som drev honom till att agera målvakt åt oljebaronen Lundin?
Frågorna hopar sig och tål att vädras. Bildt har suttit i styrelsen för Lundin Oil, senare även i styrelsen för Vostok Nafta. Två Lundinbolag med intressen i Putins Ryssland och det svårt krigsdrabbade Sudan och Etiopien. Ändå blev Bildt inbjuden till det ideologiska finrummet när Alliansen vann valet 2006.
Det är en växling som får många av mina internationella kollegor att undra vad vi journalister i Sverige gör på dagarna.
Affärer i blod och olja är en viktig bit av berättelsen om Lundins affärsmetoder och Carl Bildts roll i den svenska historien. Men Kerstin Lundell når inte sitt uttalade mål att knyta oljebolagen till brott mot mänskligheten. Hon lyckas inte följa de tydliga spåren mellan brända byar, av Lundin betalda säkerhetsbolag som hotar och torterar kritiker, och de anställda på sina välpolerade kontor.
Ändå finns det nu en grund för den som vill ta sig an det viktiga uppdraget att hålla någon eller några ansvariga för mord och förföljelser av människor som hejdar oljebaroners väg in i finrummen. Kanske dekorerade med pjäser från Bukowskis.

Dilsa Demirbag-Sten
kulturen@expressen.se
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag