Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kate Larson var ingen svårtillgänglig författare

Annina Rabe.Foto: OLLE SPORRONG
Kate Larson.Foto: OKÄND

I somras avled författaren Kate Larson efter en tids sjukdom.

Annina Rabe läser den sista boken hon skrev – en strålande avslutning.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN | RECENSION. Kate Larsons för tidiga bortgång i somras innebar slutet på ett verkligt originellt och mångsidigt författarskap. Men kring hennes sista bok, den postumt utgivna samlingen "Klister", har det varit märkligt tyst. En recension hittills kan jag räkna till, i Sydsvenskan. 

Kate Larson var en välkänd person i litterära sammanhang, men hennes författarskap var ändå ett sådant som pågick lite i marginalerna. Kanske var hon lite för intellektuell, lite för snårigt oförutsägbar för att nå de bredare läsekretsarna. Hennes andra profession som filosof var en förutsättning för hennes författargärning. Det låg alltid ett filosofiskt raster över det hon skrev. 

 

 

Men Kate Larson var ju, trots detta, alls ingen svårtillgänglig författare. Det är fullt möjligt att läsa henne med behållning utan att blanda in vare sig Platon, Simone Weil eller någon av de andra filosofer som påverkade henne. Om de inte gör sig påminda själva förstås, som när Platon med en typisk Larsonsk lekfullhet dyker upp i baren på en Finlandsbåt i en novell i samlingen ”trängsel”. 

Hennes skönlitterära produktion kretsar kring vardagliga och allmängiltiga ämnen som vänskap, kärlek, ensamhet; om att krångla sig fram i ett liv som ofta tar slumpmässiga vändningar. Situationen, den ofta oväntade och tillkrånglade, mellan människor är avgörande komponenter. Den avvikande slingriga stigen var hennes specialitet. Kanske är det också därför hon i mitt tycke är allra bäst i novellformatet; de ofta lite tillskruvade situationer hennes personer hamnar i är som gjorda för ett kortare och mer avgränsat format. 

Strålande avslutning

"Klister" blev Kate Larsons sista bok, och vilken strålande avslutning det blev. Och ett lysande tillfälle för nya läsare att bekanta sig med detta speciella författarskap. Den är utgiven postumt, men författaren var själv mycket involverad i dess tillkomst under sin sista tid i livet. Det framgår inte minst i vännen Anna-Karin Palms avslutande essä, som är en ömsint och grundlig genomlysning av Larsons idévärld och författarskap, tillkommen medan författaren fortfarande är levande och högst närvarande i rummet intill.

 

 

De sju novellerna och fyra dikterna som utgör "Klister" har igenkännbara komponenter för den som läst Larson tidigare, men alltid med de överraskande moment som också utmärkte henne. Allra bäst smälter kanske hennes egenarter samman i novellen "Vad man gör för kärleks skull". Platsens betydelse; kärleken till ett hus, är utgångspunkten. Novellens jag har funnit huset för många år sedan då han av en slump tillbringat några veckor i ett ganska outhärdligt konstnärskollektiv. Han köper så småningom huset och flyttar in där. När han många år senare blir uppsökt av en av kollektivets kvinnliga medlemmar utspelar sig en historia som på typiskt Kate Larson-manér existerar i två skikt: ett tänkt och ett upplevt. 

Humor och allvar

Här anas den Larsonska husguden Platon: förenklat skulle man kunna säga att det hos Kate Larson alltid finns en idévärld som speglas mot den sinnliga; det vi upplever och det som egentligen händer. I "Vad man gör för kärleks skull" speglas båda dessa två världar, lätt humoristiskt och djupt allvarligt på samma gång.

"Här finns inget rum för tvekan – min otillräcklighet blåser förbi", avslutar Kate Larson den sista av samlingens fyra dikter. Jag slår igen hennes sista bok med stark känsla av vemod, men faktiskt också lite upprymd av den frihet och auktoritet med vilka hon nu sätter punkt. 

 

Roman

Kate Larson

Klister

Balders förlag, 220 s.

 

Annina Rabe är medarbetare på Expressens kultursida.