Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jordan B Peterson har ett och annat att lära sig här

Tom Malmquist.Foto: LINNÉA JONASSON BERNHOLM / ALBERT BONNIERS
”All den luft som omger oss”.
Ulrika Knutson.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Tom Malmquist lyckas skriva fram den utdöda epoken 1991 i sin nya roman.

Ulrika Knutson läser en imponerande studie av maskulinitet och våld.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. Mikael K. var en enstöring. Han jobbade på Posten, och levde huvudsakligen på pizza. Ibland vågade han sig ner till Centralstationen och slog en lov runt Bögringen i centralhallen. Oftast hände ingenting, utan han åkte hem till Huddinge, lika ensam som han kommit. Hans liv skulle ha passerat oförmärkt om det inte hade fått ett brutalt slut i juni 1991. Då hittades Mikael död och lemlästad i en grotta vid sjön Orlången. Mikael K. blev 28 år. Hur dog han?

Detta är utgångspunkten i Tom Malmquists nya roman, ”All den luft som omger oss”, hans återkomst efter den uppmärksammade sorg- och kärleksskildringen ”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”. De självbiografiska koordinaterna känns igen; det ensamma pappalivet med dottern Livia, efter partnern Karins död. Toms egen far gör sig också påmind, oftast som frånvarande.

Minnet av den tystlåtne skolkamraten Mikael K. dyker upp när författaren vecklar tidningspapper från gammalt porslin. Tidningen Mitt i Huddinge har en notis om detta dödsfall, som blivit ett cold case i polisens register. Enligt berättaren var det just denna historia som upptog honom före flickvännen Karins frånfälle, och nu återvänder han till Mikaels historia.

Döden i Huddinge

Jag anstränger mig inte för att kolla om döden i Huddinge också har självbiografisk bakgrund. Det rör mig inte i ryggen. Tom Malmquist skriver inte på det viset. Han ser till att ge fiktionen starkare röst än fakticiteten, även om verkligheten har all dramatik på sin sida, som hustruns död, eller pappans karriär. Tom Malmquists far, Thomas Malmen Malmquist, var känd sportchef på Expressen och spakade artiklarna om Spelskandalen – som ledde till rättegång, där tidningen blev friad – och familjen fick livvaktsskydd efter dödshot.  

Sådant raffel finns med i romanen, men bildar bara bakgrund. Den inre spänningen är mycket starkare, och mycket, mycket värre.

Första halvan av ”All den luft som omger oss” är uppbyggd som en deckare. En riktigt spännande deckare, dessutom. Författaren läser förundersökningen, citerar vittnesmål från tiden och kompletterar med intervjuer i nutid. Hela tiden med en imponerande författarauktoritet, och sinne för konkreta detaljer i allt från telefonmodeller till hur en stressad växeltelefonist harklar sig på olika sätt.  

 

LÄS MER – Ulrika Knutson: Det här är en generationsroman av yppersta klass

Jordan B Peterson

Med små, subtila medel målar han en utdöd epok. Ja, 1991 känns obegripligt länge sedan. Bara detta att våra hjältar arbetar på Posten! 1991 stod Klara Postterminal vid Centralen på höjden, med kapacitet för att förmedla två miljoner brev – om dagen. Alla skrev tydligen brev på nittiotalet, medan hiv-hysteri och Laserman hovrade i bakgrunden. Under ytan påminns man också om hur många poeter och prosaister som försörjt sig på Stockholm Ban och Klara Postterminal genom åren. 

Här handlar det inte bara om Posten, utan framför allt om manlighet, ensamhet och självmord. Och lite lycka. Möjligen vill Malmquist nyansera det maskulina mysteriet mer än han riktigt mäktar med. För mycket Freud. En grotta kan också vara bara en grotta. Men givande i alla fall. Jordan P Peterson ligger i lä. Han har en hel del att lära av Malmquist, till exempel just hur man tar frågor om våld och maskulinitet på allvar, utan att skriva läsaren på näsan. 

Den otäckaste scenen i den här romanen utspelar sig nog på Expressens polisredaktion. På ytan händer inget värre än att den besökande gossen hänvisas tillbaka till sportredaktionen igen, men under ytan spänns nerverna som pianotrådar. Men det var väl så 1991, en hemsk tid, när vi var yngre. Det är när vi läser sådant som vi inser att vi alla är huvudpersoner i den tragedi som kallas livet. 

 

 

LÄS MER – Ulrika Knutson: Kriget tar slut men Hitler väntar i skuggorna

 

 

ROMAN

TOM MALMQUIST

All den luft som omger oss

Albert Bonniers, 282 s.

 

 

Ulrika Knutson är kulturjournalist och medarbetare på Expressens kultursida.  

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen.