Jessica Schiefauer / Om du var jag. Johanna Nilsson / Janis den magnifika

Publicerad
Uppdaterad
Margareta Sörenson får syn på två systerböcker med samma ärende och klassiska frågeställning.
Bästisar, väninnor, som systrar. Många flickor har i tonåren en riktigt nära flickkompis och relationen är så tajt att gränserna mellan de två jagen blir suddiga. ”Jag vill vara du, kan vi inte byta?” tänker huvudpersonen om sin högpresterande kompis i Johanna Nilssons Janis den magnifika. Jessica Schiefauers bok heter träffande nog: ”Om du var jag”.

Och de här två böckerna är som tvillingsystrar, de också. Temat om bästa vännerna som i övre tonåren börjar glida från varandra är ofta prövat i ungdomslitteraturen, men de här två böckerna har så stora likheter att man häpnar. Båda handlar om flickor i de översta tonåren, båda har ett berättarjag som är den grå, mer alldagliga i ett väninnepar där en är drivande/briljant/ brådmogen. En katastrof sätter punkt för relationen, och nu vidtar den omorientering som livet kräver någonstans mellan tonåring och vuxenhet. Det symbiotiska systerskapet monteras ner till förmån för ett förhållande som är mer självständigt och som har plats för en ny livsrelation, den stora kärleken.

Trovärdig i en mer dokumentär mening är ingen av de två ungdomsromanerna. Men deras ärende är viktigt, brådskande och aktuellt. På den resa som kan kallas mognad och tillväxt måste vi lära oss att respektera nära vänner och älskare, och tillåta en smula frihet också för dem vi älskar. (Inklusive bristfälliga eller bara ordinära föräldrar.)

Jessica Schiefauer berättar stilsäkert om osäkra Agnes och avancerade Louise, om den lilla lyan, festerna, supandet och spyorna. Och om hur verkliga faror kan lura helt nära. Johanna Nilsson skildrar Janis panikflykt efter väninnan Emelies dramatiska död i en roadmovie av suggestiva bilder av ensamhet och längtan. Båda romanerna skildrar en första, stor kärlek med tydliga dissonanser. Agnes blir förälskad i en opålitlig Hannes, Janis i en svårt manodepressiv Jim; båda tvingas inse att kärlekslyckan måste kombineras med annat, som trygghet, tillit, samstämmighet, harmoni, frihet och öppenhet.

Bortsett från kondomer, onani, strippklubb, hinkvis med öl, B-film i videon och en pistol i handskfacket kunde det vara Jane Austen. Frågeställningen är klassisk, bara omständigheterna tidstypiska.

Både Agnes och Janis är, i var sin perspektivrika bok, kompetenta, inspirerande kloka och med växande styrka. De prövar sig fram och drar slutsatser av sina erfarenheter. De klarar sig! Och de hämtar stöd i en kär väninna så länge det är möjligt.
Margareta Sörenson
Margareta Sörenson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag