Jens Lapidus och Peter Bergting / Gängkrig 145

Publicerad
Uppdaterad
Björn Wiman: Jens Lapidus har fastnat i en närmast skrattretande småstadsatmosfär i sin serieroman Gängkrig 145 och storyn är stendöd. Därmed spricker ocskå Lapidus pratbubblor.
I en stort uppslagen intervju i den italienska tidningen La Repubblica presenterades Jens Lapidus nyligen som ”il scrittore del momento” i Skandinavien. Detta med anledning av att hans debutroman Snabba cash i dagarna ges ut under titeln La traiettoria della neve (ung. ”Snöns bana”; den läsande italienska allmänheten är tydligen lika fascinerad av snöig exotism som den svenska är av sniffandet runt Stureplan).
På förlaget Mondadoris hemsida poängteras dessutom att Lapidus har utsetts till en av Sveriges bäst klädda män och att han ”av vissa” kallas för arvtagare till den också i Italien storsäljande Stieg Larsson.
Det är dock tveksamt om de italienska läsarna är medvetna om att de rikligt förekommande Astrid Lindgren-allusionerna i Larssons romaner – i synnerhet dem som rör Kalle Blomkvist – hittills lyst med sin frånvaro hos Lapidus. Men i den serieroman som han ger ut i dag tillsammans med den internationellt erkände illustratören Peter Bergting blir parallellerna tydliga. Om än högst ofrivilligt.
För om Lapidus i sina två romaner piskat ett sjuhelvetes liv i ett hittills okänt Stockholm, har han här – trots att ortsnamnet är det samma – fastnat i en närmast skrattretande småstadsatmosfär.
Handlingen känns igen. Kalle Blomkvist själv, Mahmud, tar rätten i egna händer efter ett övergrepp på lilla Eva-Lotta (Jivan), varpå den olycklige polisen Hägerström – konstapel Björk? – sugs in i ett brutalt gängkrig mellan Röda och Vita Rosen (shunnarna från rackarbacken Alby mot Jonte, Benka och Sixten från jugoslaviska maffian). Tusen sinom tusen själar skola gå in i döden och in i dödens natt. Lillköping Noir.

Det måste understrykas med feta tuschstreck att det klichémässiga intrycket av Gängkrig 145 inte beror på Peter Bergtings bildberättande, som säkert kommer att försätta många svenska seriekonnässörer i trans. Snarare är det själva Stormumriken, storyn, som är stendöd. Därmed spricker också Lapidus pratbubblor: ”Är jobbet verkligen så viktigt för dig?” ”Jag vet inte, ibland är det som en drog”.
Det är ett dystert debacle, framför allt eftersom Snabba cash och Aldrig fucka upp är ett av det svenska 00-talets mest intensiva och väl genomförda litterära språkprojekt.
Min enda egentliga behållning av Gängkrig 145 är alltså det textappendix som avslutar boken – och som man kan förmoda är ett utdrag ur den kommande roman som efter detta intermezzo ska avsluta Lapidus egentliga trilogi.
Där hittar han äntligen sitt riktiga språk. Det vill – förstås – säga rövarspråket.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag