Folke Bernadotte med släktens första Estelle (född Manville).
Folke Bernadotte med släktens första Estelle (född Manville).

I grevens tid

Publicerad

Göran Buréns bok om mordet på Folke Bernadotte är en lång serie avvikelser från ämnet.

Annette Kullenberg läser en rörig bok om en FN-medlare som blivit orättvis bortglömd.

FACKPROSA

GÖRAN BURÉN | Mordet på Folke Bernadotte | Leopard Förlag. 288 s.

 

Mordet på Folke Bernadotte är titeln på Göran Buréns bok. Tyvärr är det inte mycket som handlar om detta mord.

Jag föreslår att läsaren går direkt till sidan 15 för att få klart för sig vad boken med den säljande titeln handlar om:

"Då öppnade männen eld. En man (den tredje) som kommit fram till Bernadottes bil stack in k-pisten genom rutan och avlossade en mängd skott, vilka träffade FN-medlaren (Folke Bernadotte) och en fransk överste som satt bredvid honom.

Mannen som sköt hade ansiktet förvridet av hat, mindes generalen Åge Lundström efteråt."

Ja, där har ni storyn.

Det finns två nyckelord i citatet: De är "mindes" och "efteråt".

Den som ska mörda en FN-medlare genom ett bilfönster måste för sjutton ha någon min. Han ska träffa rätt person. I all välvilja påstår Åge Lundström att mördarens ansikte var förvridet av hat.

Jaså.

Buréns bok är en enda röra men hans uppsåt kan man inte klandra. Han är som en magister som står i en gammal kateder och som ska förklara precis allt.

Dessutom vill han ge oss elever en repetition som heter duga.

Därför avviker han från ämnet lite här och var. Visste ni att Folke Bernadotte skrev fem böcker. På sitt sätt. Han dikterade dem för bokförläggaren Ragnar Svanström.

Folke var en glad och oförarglig skolpojke. Hallå, herr Burén - det skulle ju handla om mordet. Ett politiskt mord.

Men ack. Väntan är vår arvedel när vi tar oss igenom sidorna. Vad har prins Eugen med saken att göra?

Det är lätt att göra sig lite lustig över Buréns fenomenala förmåga att uppehålla sig vid allt som inte "hör dit".

För den som vill ha en grundkurs i Palestinakonflikten så tillhandahålles en sådan. Med början i Abrahams berättelse i Första Moseboken.

I FN rådde ett par årtusenden senare oenighet. Vem skulle bli medlare i de hårda strider som brutit ut efter beslutet att dela Israel och Palestina?

Folke fick uppdraget. Gustaf V, snart 90 år, uppmuntrade honom. "Du gör rätt i att ta den befattning som erbjuds dig."

Bokens författare kommer med ett understatement av yppersta klass:

"Man kan inte säga, och det påstod han ju inte själv att den Folke Bernadotte som i maj 1948 reste iväg från Sverige var tyngd av några omfattande kunskaper om Palestinafrågan."

Våren 1945 lyckades Folke Bernadotte rädda mer än 15 000 människor, därav många judar, från tyska koncentrationsläger. Dessa människor nådde Sverige i de Vita bussarna.

I medlingsuppdraget mellan Palestina och Israel tycks han inte ha förstått mycket. Han överlevde några månader. Var det Stern-ligan som sköt ihjäl honom? Med den israeliska regeringens goda minne.

Det finns inget svar. Bara teorier.

I en artikel i Svenska Dagbladet skrev Anders Ferm (Olof Palmes närmaste medarbetare): "Publicera en vitbok om mordet på Folke Bernadotte och hur svenska regeringar agerat. De timida svenska framstötarna hos israeliska myndigheter kontrasterar på ett sorgligt sätt mot engagemanget när det gäller Sovjet och Raoul Wallenberg."

Bernadottes insatser som medlare är så gott som bortglömda. Det är orättvist. Han satte sig in i varje detalj.

Om Burén tänker skriva en bok till om historien om alla medlingsförsök önskar jag honom lycka till. Bara han stryker allt som inte hör dit.

Annette Kullenberg
Annette Kullenberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag