Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hypnotiskt och sorgligt om sex som handelsvara

Garth Greenwell.Foto: Max Freeman
"Det som tillhör dig"
Annina Rabe.Foto: CATO LEIN / PRESSBILD/NORSTEDTS

Garth Greenwells debutroman handlar om en amerikansk poets kärlek till en bulgarisk prostituerad.

Annina Rabe läser en djupt vemodig berättelse om åtrån som maktspel och affärstransaktion.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Kärleken mellan de två huvudpersonerna i Garth Greenwells debutroman är en transaktion, en ständigt pågående förhandling. Kan det ens kallas kärlek? Frågan etableras redan i bokens början, även om den aldrig formuleras.

Den namnlöse, amerikanske läraren och poeten utvecklar en besatthet vid Mitko, en småkriminell ung bulgarisk prostituerad som han träffar på herrtoaletten i det statliga kulturpalatset i Sofia. Deras relation är ett ömsesidigt beroende. Den namnlöse vill ha Mitko, åtrår Mitko, älskar Mitko. Mitko behöver pengar, gåvor och hjälp att klara sitt hårda liv. Poeten köper hans tid och hans kropp, till en början som en självklar affärstransaktion men så småningom med alltmer flytande gränser. Mitko gör dock klart redan från början att han aldrig kan älska honom.

Här grundläggs en djupt vemodig berättelse om maktspel, om över- och underläge, vars melankoli förstärks av att de båda är fullt medvetna om sina respektive positioner. Poeten gör sig inga illusioner om att Mitko ska älska honom. Mitko drar sig inte för att bli hotfull, och det finns redan från början också ett stråk av rädsla i relationen.

Förutom det sexuella har de knappt någonting alls gemensamt – och för övrigt har de knappt sex gemensamt heller, eftersom poeten är den som åtrår och Mitko den som erbjuder sex som handelsvara.

 

LÄS MER – Annina Rabe: Den här boken borde alla läsa 

Kärleken som transaktion

Ändå, eller kanske just därför, är detta en av de vackraste, och faktiskt mest romantiska, kärlekshistorier jag läst på länge. Kanske för att all kärlek, även den som är mer fullödig och besvarad än den som beskrivs här, i grunden är en transaktion, ett ömsesidigt uppfyllande av olika behov. För att det mörka stråket finns i alla relationer, även de lyckliga. För att styrka och svaghet kan se ut på så många olika sätt. 

I poetens bagage finns en tung last av skam, förstärkt av att hans homosexualitet bemötts med avsky av fadern. I ett närmast deliriskt parti i boken beskrivs hans uppväxt i ett konservativt republikanskt hem och den första, smärtsamma, kärleken.

Hos Mitko observerar han däremot: ”… en kroppslig medvetenhet eller en lätthet som antydde en brist på tvivel och självförakt, eller någon som helst existentiell ångest. Han tycktes helt enkelt betrakta sin rätt att ta del av världens goda som självklar, även om det var uppenbart att det förvägrats honom.”

Greenwell förmedlar detta i en flödande textmassa som drar med sig läsaren i en hypnotisk ström av över- och undermedvetet, så lyhörd och tonsäkert översatt av Daniel Gustafsson. Det är en prosa som andas av poetisk omsorg om detaljer, både de vackra och de solkigaste. 

Så kan det ens kallas kärlek, det som beskrivs i denna roman? 

Svaret på frågan är självklar, men inte helt upplyftande. 

 

ROMAN

GARTH GREENWELL

Det som tillhör dig

Översättning Daniel Gustafsson

Norstedts, 280 s.

Annina Rabe är kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler artiklar av Annina Rabe här.