Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon ger den brutala homofobins offer röst

Annika Hamrud.Foto: DAVID LAGERLÖF / NATUR OCH KULTUR
”Fundamentalisterna”.
Anna Hellgren.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Förföljelsen av HBTQ-personer i Uganda blev världskänd i slutet av 00-talet.

Anna Hellgren läser ett reportage som försöker ta sig bakom rubrikerna.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Den som gör sig skyldig till ”upprepad” homosexualitet ska bestraffas med döden. I slutet av 00-talet vändes världens blickar mot det Uganda som påeldat av evangelikala domedagsprofeter från USA ämnade ta krafttag mot landets redan utsatta hbtq-personer. Lagen var i kraft under ett knappt halvår 2014, innan den ogiltigförklarades på grund av att för få parlamentariker närvarade under omröstningen.

Annika Hamruds ”Fundamentalisterna” försöker förklara hur det blev som det blev, och framför allt vad som hände efteråt. Hamrud växlar intervjuer med aktivister och ”vanliga” hbt-personer med redogörelser för landets historia, politiska situation och – inte minst – de många utländska högerkristna från framför allt USA som utövar inflytande på det ugandiska samhället. 

Den ”homosexuella eliten”

Ibland blir kronologin och berättelsens styrsel väl summarisk och upphackad, än är det 2015 i Kampala (en aning för ofta med tanke på att reportagets bästa tid alltid är nu), än är det senare i Stockholm eller West Virginia. Än saknas överblick bland alla evangelikala detaljer, än längtar man efter att författaren gjort fler och längre besök i Uganda.

Men berättelserna från de vars liv bokstavligen slagits sönder av den drakoniska homofobin kommer däremot att stanna kvar i mig för alltid. Hamruds intervjupersoner vittnar om våldtäkter, tortyr och polisbrutalitet; grannar och släktingar är ofta förövare, liksom ordningsmakten. Redan i inledningen överlever Najjama ett massmord på den bar hon driver med flickvännen Miriam. Miriam och ett 30-tal gäster mördas, Najjama har att leva sitt liv som en utstött – ständigt på flykt undan ryktet om sin sexualitet.

Tillvaron för hbtq-personer i Uganda var knappast bra före 2009, men när den amerikanska predikanten Scott Lively lämnar Uganda efter att besökt landet på inbjudan av den stora Hillsong-kyrkan i Kampala går den från dålig till katastrofal. Lively målar ut homosexuella som arkitekterna till både den spanska inkvisitionen och folkmordet i Rwanda, och menar att Uganda måste försvara sig mot den ”homosexuella elitens” försök att fånga landets barn. EU och USA har redan gått förlorade i dess klor.

Global rörelse

Livelys besök är startskottet för en besatthet av homohat bland landets många evangelikala kyrkor. Våldet mot hbtq-personer sanktioneras genom tusentals gudstjänster varje vecka. Ovan nämnda Hillsong-rörelse, en global och framgångsteologisk vinstmaskin med säte i Australien, är stor och stark i Uganda och det var i kyrkan som de första planerna på antigay-lagen drogs upp 2009. 

Hamrud visar hur stora delar av kyrkans verksamhet finansieras av den ugandiska kör av barnhemsbarn som flygs runt jorden för att uppträda i systerförsamlingarna (utanför Kampala har församlingen en barnhemsby bestående av 3000 minderåriga som skolas till att bli framtidens ledare i Uganda).

När barnen uppträder i Klara kyrka för Hillsong Stockholm återfinns en salig Carola Häggkvist i bänkarna längst fram.

 

LÄS MER – Anna Hellgren: Fascism är ingen seminarieverksamhet, läs på om ni ska debattera

REPORTAGE

ANNIKA HAMRUD

Fundamentalisterna

Natur och kultur, 226 s.

Anna Hellgren är skribent och redaktör på Expressens kultursida. 

I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Danska Akademiens Marianne Stidsen och Jens Liljestrand, Expressen, diskuterar metoo och rättssäkerheten. Programmet finns också som podcast.