Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon borde skriva mer om sexet och otroheten

Författaren Elisabeth Hjort.
Foto: Sima Wolgast / Glänta
Expressens Linda Skugge.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Linda Skugge önskar att Elisabeth Hjorts personliga essäbok ”Mutant” vågade släppa loss.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. En av Elisabeth Hjorths elever skriver en text hon inte kan hantera så pass att hon, som hon formulerar det, ”tappar det”. Hjorth skriver: ”Texten är full av reservationer, den citerar och hänvisar tills den egna rösten försvinner.” Eleven gömmer sig bakom andras citat för att ”inte göra fel och inte smutsa ner sig”. Hjorth blir rasande och vill gråta. Istället börjar eleven gråta.

Att eleven väckte sådana starka känslor måste man väl ändå säga är ett utmärkt betyg, tänker jag.

Annat är det med ”Mutant” där Hjorth med hjälp av alla medelklassfeministers favoriter (Rachel Cusk, Sylvia Plath, Judith Butler, Maggie Nelson, Sara Ahmed, Chris Kraus med flera) citerar ihjäl sig kring – tyvärr uttjatade – ämnen som skam, kropp, ätstörningar, klass, landsbygd. Där den röda tråden, misstänker jag – efter att nästan förgäves försökt se budskapet för alla sönderanvända citat (de allra flesta har jag själv, varande tämligen trött och förläst medelklassfeminist, antingen också citerat eller skrivit upp i dagböcker, almanackor och på diverse numera gulnande lappar hemma i bostadsrätten) – är att vara kvinna är att ständigt behöva förbättras, att aldrig enkom få duga som man är. Som män (tydligen) får (?).

Får man som feminist bli kåt av ”fel” saker?

Boken rycker tag endast två gånger. Nästan i förbifarten nämner Hjorth sina pålitliga slemhinnor och att hon alltid väljer sexet före att vända sig mot väggen och somna om. Detsamma gäller mannens förälskelse i en annan kvinna, med en efterföljande återförening som uppenbart gjort relationen starkare, blivit ett slags kitt, som en förklaring till deras långa relation. Fast vi får ingen tolkning. Ingen analys. Och inga citat. Det här vill jag läsa mer om. En feministisk analys av sex och otrohet. Om inlärda maktförhållanden i heteroförhållanden. Får man som feminist bli kåt av ”fel” saker? Och hemskt gärna av den vassa penna som Elisabeth Hjorth har.

Om ”Mutant” ändå fick mig att tappa det, tänker jag. Eller börja gråta.Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressens kultursida.


ESSÄ

Elisabeth Hjort

Mutant

158 s, Glänta

Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=81636&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.