Foto: Ludwig Trollare
 Foto: Ludwig Trollare

Henrik Bromander / Det händer här

Publicerad
Uppdaterad
Therese Bohman läser Henrik Bromanders debutbok Det händer här.
Det är en pärs att läsa Henrik Bromanders debut Det händer här. Den tar mig tillbaka till år av mitt liv som så här i efterhand känns förvirrade, ologiska, kanske till och med äcklande – år innan jag var en person, och då allt jag gjorde syftade till att komma fram till vilket slags person jag ville vara (även om jag inte förstod det då). År som dessutom varade alldeles för länge.
Det är i just de där åren som Bromanders fyra huvudpersoner befinner sig. I varsin lång novell försöker de att navigera sig fram i livet genom att testa tillvarons gränser, för att hitta vad som helst, bara det är ett alternativ till de grundförutsättningar livet råkar ha försett dem med.

Den mobbade högstadiekillen gör sitt bästa för att byta personlighet under en semesterresa och lär sig mer än de flesta fjortonåringar vet om livet, den självdestruktiva småstadstjejen hittar efter många sorger ett sätt att tycka om sig själv. Det är vackert.
Språket i varje novell är kongenialt med personen det handlar om – från fjortisens hyperintensiva inre monolog (som påminner om en ung Linda Skugge med sina utbrott av exploderande tonårsilska blandad med en närmast höglitterär stilnivå) till överklassflickans svala och välartikulerade redogörelse för uppväxten med en kärlekslös mor, som bubblar av återhållen sorg och ilska. Det skulle kunna bli krystat, men Bromander är lyhörd nog att ro iland det.

Och det är just lyhördheten som gör Det händer här så stark. Personerna är mänskliga i varje liten detalj, ner till de dunklaste tankar och vrår där Bromander rör sig på en perfekt nivå – jag tänker att det vore så lätt hänt att låta det äckliga eller konstiga ta överhanden, att göra det hela till en uppvisning i alla de skumma tankar man kan hitta på åt en litterär figur. Men Henrik Bromander låter sina fyra personer vara precis så äckliga och konstiga som människor som uppfattas som helt normala faktiskt är.
Therese Bohman
Therese Bohman
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag