Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes styrka finns i den erotiska blicken

Zara Kjellner.Foto: ASTRID GRELZ
”Manhattan”.
Anna Hallberg är poet och litteraturkritiker i Dagens Nyheter. Hennes senaste verk är diktsamlingen Chow Chow.Foto: CAROLINE ANDERSSON / ALBERT BONNIERS

”Manhattan” är en flärdfull drink, en sjavig sexklubb, en plats att drömma om.

Anna Hallberg har läst Zara Kjellners debutroman med samma namn.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. ”Våren är ett pistolskott, en klarhet i huvudet och mellan benen.” Zara Kjellner debuterar med en kort och intensiv roman där vi följer huvudpersonen Sonia under ett år i Stockholm. Hon jobbar på Lindex och cyklar runt i stan, ”trampar jag tillräckligt fort känns inget”, tänker hon. Allt är en fråga om att känna mycket, eller inte alls. Prosan pulserar mellan snabba fragment och glesa tomrum, som om själva stilen vill visa hur Sonia växlar mellan närhet och distans. 

Omkring henne cirklar ett fåtal gestalter som drar uppmärksamheten åt olika håll: pojkvännen Diego som jobbar på kontor och lagar mat med japansk kökskniv och gärna köper kläder. Den glidande vännen Emanuel som hon ligger med ibland och kollar på italiensk ligafotboll med. Och så mamman, Olga, som är döende och vistas på sjukhus. 

I bakgrunden, både som hot och möjlighet, finns klubben Manhattan som givit romanen dess namn. Hantverkargatan nämns redan i första meningen så ingen ska ta fel på vilket Manhattan det är som åsyftas. Där, på Hantverkargatan 49, ligger sen länge ”Manhattan – The Sex Club of Stockholm”, som det står på hemsidan. Sonia ser ”män som snabbt stänger bildörrar och försvinner in.” 

 

LÄS MER – Valerie Kyeyune Backström: Hennes bok får mig att vilja uträtta stordåd

McDonald's på Sveavägen

Det andra Manhattan med sitt rensopade gatunät ser Sonia på i Instagram. Hon följer fotomodellen som bor där och konstaterar att ”vissa människor är vackra, det är skönheten som lockar till hat, att vilja trycka ner något i halsen på henne”. 

Manhattan är för all del en plats, en klubb, en drink och en roman, men som alla urbana metropoler också en gammal dröm om frihet, sex, smuts och status. Stockholms eviga längtan efter att vara något mer än McDonald's på Sveavägen. Sonias envisa försök att få tillvaron att öppna sig och bli större. Visst är det sent på jorden, men det hjälper ju inte den som är ung och lever just nu. 

Hälften av alla svenska skönlitterära debutanter bor i Stockholm, visade SR:s Kulturnytt i en ny studie (8/4). Påfallande många av dessa är kvinnor som skriver om hur det är att leva i Stockholm. Jag tänker till exempel på Isabelle Ståhl, Wera von Essen och Johanna Frid. En ny generation kvinnlig stadsprosa som flyttar frågan om makt, sexualitet och utrymme. Zara Kjellner är inte lika rolig som Frid eller flyhänt som Ståhl, men hennes styrka finns i den erotiska blicken. Där är hon imponerande säker. 

Flyga högt i ljuset

Det förhöjda sinnliga läget präglas både av ett slags blindhet inför det allmänna, och en extrem närsynthet inför det specifika. En stämning, ett röstläge, fingrarna i en burk med kräm. Nästan irriterat bryskt klipper Kjellner bort allt som inte vibrerar eller bränns. Det gör hennes prosa nervig och tät, men ibland också lite skissartad. Historien med den döende mamman påminner om Anna Axfors roman i samma 10TAL-serie, där ramberättelsen på ett liknande sätt var betydligt mer slarvig än de nyanserade detaljerna. 

Kanske är ”Manhattan” därför en roman som bör läsas mer som ett tillstånd än en berättelse. Det går att hälla i sig den – som drinken, klubben, platsen, Instagrambilden – och flyga högt i ljuset. Innan man kraschar i vardagen och lägger den åt sidan. 

 

 

LÄS MER – Ulrika Knutson: Hans elakhet var den största i Sverige

ROMAN

ZARA KJELLNER

Manhattan

10TAL, 155 s.

Zara Kjellner är medarbetare på Expressens kultursida, därför recenseras ”Manhattan” av Anna Hallberg. Hallberg är poet och litteraturkritiker i Dagens Nyheter. Hennes senaste verk är diktsamlingen Chow Chow.

I tv-spelaren i topp visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Programmet gästas av Katarina Wennstam och Gunilla Brodrej som diskuterar Josefin Nilsson-dokumentären och problemen på Dramaten. Programmet finns också som podcast.