Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes självporträtt är lika starka som chili

Ellen Nordmark.
Foto: Lena Koller / Modernista
Nina Lekander.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Lars Gustafsson-stipendiaten Ellen Nordmark debuterar med en smäll.
Nina Lekander faller för en bok där det läskiga samsas med humorn.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Kalejdoskop, kollage, koncentration, knas och en smula splatter. Det är väl inte kontentan, men väl etiketter som man kan klistra på den unga Lars Gustafsson-stipendiaten Ellen Nordmarks besynnerligt betitlade ”Cor ne edito/edit/chili con carne”. Hon inleder med en miniessä om hur ”cor ne edito” betyder ”ät inte hjärtat” och tillskrivs Pythagoras via Plutarchos. Alltså, oro äter själen. Inuti och utanpå kroppen.

”Cor ne edito/edit/chili con carne”.
Foto: Ellen Nordmark

Så vi får hjärta, själ, kropp och kött. Inte minst genom de originella bilder – fotografier, klotter och kludd – som interfolierar det poetiska flödet. Nordmark rivstartar med en torso där revbenen under brösten är rödmarkerade och den centrerade texten tryckt på bilden. Om sår, blod, rädsla … ett par sidor senare: en halvkroppsbild av henne själv naken – med en grönprickig napp i naveln!

Detta följs av fraser om tår som ljuger, fotdynan som ”ljuger / går hårt fram /ömmar // ingen ömmar / för hårda dynor / önskar // dynor önskar / som sanddyner / rulla bort i vågor”. Vitsigt, akrobatiskt knäppt.

Annat är brutalt, köttigt, anorektiskt, flummigt och snuskigt.

Något senare: en färgglad, tror jag, tuschpennesida som får mig att tänka på en konstbok jag har av Niki de Saint Phalle. ”Barnsliga” fraser omgivna av krusiduller, blomma, sol och hjärta: ”Med hundra kärnor i en kropp /Blir vi solrosor / vrider oss / gnidet mot / litet sol / igenom / gistet moln / Väx dig vuxen”. Det doftar också lite Eva-Stina Byggmästar.

Annat är brutalt, köttigt, anorektiskt, flummigt och snuskigt; både i bild och skrift. Visst, ”en konst / sammanfogande av fragment / det är en jakt / på gränsen till det gränslösa”. Citerat låter det banalt men det gör inget, det läskiga och det humoristiska gungar.

Det finns ett jag och en hon, ett lika party- som ångestfullt väninneskap. Det finns en skräpighet som kan påminna om Leif Holmstrand. Det finns bläckfiskar, frityrolja, bajs och champagne.

Jag lär inte memorera så mycket text. Men minnas och återkomma till de egenartade bilderna. Självporträtten som chilistarka installationer.LYRIK/LYRIK OCH BILD

ELLEN NORDMARK

Cor ne edito/edit/chili con carne

Modernista, 128 s.Nina Lekander är författare och medarbetare på Expressens kultursida. 
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79948&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.