Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela livet styrs av hennes menscykel

Maja Tinnervall.
Foto: OLA KJELBYE / Förlagets egna
Annina Rabe.
Foto: PRIVAT

Maja Tinnervalls debut följer en cykliskt inrutad tillvaro där konflikten står mellan avstånd och tillhörighet.

Annina Rabe hittar en ambivalent och lite lillgammal utvecklingsroman i ”Cykler”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Att delta eller inte delta. Det är en fråga man bör ställa sig hela livet, men kanske är den aldrig mer påträngande än när man befinner sig i den formbara åldern mellan tjugo och trettio. Tuss, den unga huvudpersonen i Maja Tinnervalls debutroman, vill verkligen inte delta. Hon vill varken ingå i ett sammanhang eller ett samhälle. Allra helst vill hon bara vara ensam, trots att hennes liv ibland kräver umgänge med familj och vänner. När vi först möter henne har hon precis dumpat sin pretentiösa och självgoda pojkvän – något hon borde gjort långt tidigare. Som det kan bli efter avslutade relationer med personer man redan från början vetat att man inte borde inlåta sig med, känner Tuss ett våldsamt förakt för det dumma exet och hans fåniga böcker. 

Och sedan är det cyklerna. Tuss liv och humör styrs efter hennes menscykel: viss extrovert eufori vid ägglossningen, nattsvart mörker vid pms och slutligen något slags klarhet, kanske ett reningsbad, när själva blödningen kommer med all sin vidhängande smärta. Maja Tinnervall har strukturerat sin roman efter dessa cykler, som speglar Tuss alltmer motsägelsefulla personlighet. 

Det är svårt att veta vad Tuss egentligen vill. För det där med ensamheten och frånvaron är inte heller alldeles självklart kommer det att visa sig. Det här är en roman som fladdrar av ambivalens och inkonsekvens. Maja Tinnervall tecknar bilden av Tuss och hennes omgivning med påtagligt lätt hand – hon fångar fint den där glidande tillvaron när det fortfarande är oklart hur allting ska bli, innan någonting behöver vara på riktigt. 

Språket är klart och lite lillgammalt, med bilder som ibland är svaga (”Musklerna skriker” till exempel) men ofta är betydligt mer följsamma. Det finns överhuvudtaget ett lillgammalt drag över den här romanen. Det stör mig lite att Tinnervall inte riktigt kan låta bli att göra Tuss envisa avståndstagande till en dygd, ett romantiserat ideal. ”Det är inte alltid fel att bry sig om andra! Man är inte automatiskt intressant bara för att man är introvert!” vill jag protestera. Och det förvånar mig också att Tuss har så trogna vänner fast hon inte verkar bry sig om dem tillbaka ett skvatt.

Det stör mig lite att Tinnervall inte riktigt kan låta bli att göra Tuss envisa avståndstagande till en dygd, ett romantiserat ideal.

Men just dessa insikter når ju faktiskt Tuss själv så småningom, för det här är i någon mån en utvecklingsroman. Tuss har en plats som är hennes, en stuga som tillhör släkten, där hon isolerar sig två sommarmånader om året. Maja Tinnervall skildrar så bra hur viktig en sådan plats kan vara, men också hur den kan förvandlas till ett självvalt fängelse om man inte ser upp. Också det inser Tuss, och till sist kanske hon faktiskt vågar släppa in en annan människa i sin cykliskt inrutade tillvaro. Och jag tänker att trots en viss svajighet är det här en fin och välkomponerad debutroman som går rakt på det viktiga – om hur man bevarar sig själv i ett liv där man ändå faktiskt deltar. 


ROMAN

MAJA TINNERVALL

Cykler

Nirstedt/Litteratur, 268 s.


Annina Rabe är litteraturkritiker och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=83138&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.