Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här talas om ondska med darr på rösten

Carsten Jensen.
Foto: ISAK HOFFMEYER / ALBERT BONNIERS
Ulrika Kärnborg.
Foto: OLLE SPORRONG

Carsten Jensens nya bok handlar om krig. Ulrika Kärnborg gläds till en början.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. På porträttbilden liknar journalisten Carsten Jensen något arkaiskt: en Buddhafigur av sten från det Kambodja, som Jensen besökte under tidigt 1990-tal. Det är som den decennielånga kampen mot fördumningen i dansk offentlighet har fått honom att petrifieras. 

Ingenting tyder dock på att Carsten Jensen är på väg att ge upp. I sin senaste debattbok, ”Bjälken i mitt öga”, tar han sig i 204 korta kapitel an kriget och vår nuvarande civilisations förhållande till det. Ämnesvalet gör mig positivt överraskad. Sedan mer än ett decennium är kriget märkligt tabu i den nordiska debatten, och det trots att ett Nato-land som Danmark haft tjänstgörande soldater i Afghanistan sedan 2002. 

Tillståndet gäller inte bara i Norden. Hela västvärlden verkar ha bestämt sig för att låtsas om som om den högintensiva krigföring vi bedriver mot länder i Mellanöstern inte angår oss, som om de unga män och kvinnor som återvänder i liksäckar inte är medborgare här. 

Vi krigar, men vi talar inte om det. Vad gör det med demokratin?

Att de hundratusentals människor som mördats av våra allierade styrkor inte räknas, är liksom självklart. Vi krigar, men vi talar inte om det. Vad gör det med demokratin? frågar Jensen upprört och tillägger att västmakternas intervention i Syrien-kriget troligen är en av de minst transparenta militära operationer någonsin. En högst relevant och mycket oroande fråga.

Men hur mycket jag än sympatiserar med Carsten Jensens intention att göra en ordentlig våldsanalys, retar jag mig på hans förkärlek för metafysik och ytligt undergångstänkande. 

Särskilt ogillar jag hans användning av begreppet ondska, som återkommer genom hela författarskapet, alltid med ett metafysiskt darr på rösten. Jensen hyser en kristet färgad (och mycket grundtvigiansk, var jag på vippen att tillägga) föreställning om att krig startas för att somliga människor i grund och botten är onda, eller åtminstone har en gränslös kapacitet för ondska. 

Somliga eller alla, vilket ska det vara?

Samtidigt påminner han, med ett flirtigt tonfall, om att ondskan och våldet finns inom oss alla. Somliga eller alla, vilket ska det vara? 

Om han i stället hade identifierat den konservativa våg som sveper över väst, eller närmare beskrivit den globala kamp om krympande resurser som på många håll ger upphov till likgiltighet och nationalism, hade hans samhällskritik blivit mycket tydligare.

Som det är nu förblir han en vilsen representant för den efterkrigsgeneration som längtar tillbaka till guldårens enkla framtidsoptimism. Och glömmer att det framstegsvänliga 1900-talet samtidigt frambringade de värsta krig och folkmord som någonsin ägt rum.SAKPROSA

CARSTEN JENSEN

Bjälken i mitt öga

Översättning Fredrik Ekelund

Albert Bonniers, 230 s.Ulrika Kärnborg är författare, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida. 
Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=79458&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.