Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här håller ett dödligt virus könen åtskilda

Jessica Schiefauer.
Foto: Ola Kjelbye
Jessica Schiefauer.
Foto: Ola Kjelbye
Sven Olov Karlsson.
Foto: OLLE SPORRONG

Prisade ungdomsförfattaren Jessica Schiefauer har skrivit sin första vuxenroman.

Sven Olov Karlsson läser en grundlig science fiction-dystopi med tilltalsproblem.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Numera är alla bokutgivningar feltajmade, utom de som handlar om smittor. Som prisade barn- och ungdomsförfattaren Jessica Schiefauers romandebut för en vuxen läsekrets, ”Bärarna”. Den utspelar sig efter klimatkollapsen, bortom patriarkatet. Ett superdödligt, obotligt virus håller sedan hundra år könen åtskilda. Man, kvinna, pojke, flicka, gubbe och gumma är försvunna ord. Det finns bara bärare och spridare. Aldrig får de mötas.

Bärarna vårdar den tynande naturen, men är fria. Spermier tas från de få återstående spridarna. De hålls inspärrade i karantäner och laboratorier. Rymlingar dödas direkt.

Unga berättarjaget Nikki lever med Simone, som längtar efter ett barn i sin ”livsäck”. Både en dröm och plikt, för släktet krymper, av uppenbara skäl. Men relationen knakar. Liksom det veganska, planekonomiska och, vid en hastig anblick, småmysiga matriarkatet.

Mysterier, kärlek, sex, action. Ordningen vacklar, bortom flykten väntar avslöjandet.

Jag älskar den grundliga science fiction-dystopin (Margret Atwood, Suzanne Collins, Maja Lundgren, Erik Hågård). ”Bärarna” omfamnar den skolan, låter oss se vårt nu som ett dimmigt förflutet. Lever på sina fantasifulla, ambitiösa teman om nyspråk, föräldraskap, flyktingmassor och enväldighetens kännetecken. Dramaturgin följer genrens manual. Mysterier, kärlek, sex, action. Ordningen vacklar, bortom flykten väntar avslöjandet. Jag blir gripen och hänryckt.

Stilistiskt lider romanen dock av ett övergångsgnissel som inte sällan uppstår när vuxenförfattare ger sig på att skriva för barn. Här dock omvänt. Synsätt och tilltal är som ur valfri rutinproducerad ungdomsbok: storögt och omständligt, proppat av redovisning och känslor. Som om dialog och gestaltning inte litar på varandra. Viruset verkar ha utplånat åldersskillnaderna också, alla talar och beter sig ungefär som tonåringar.

Nå, Jessica Schiefauer filar säkert till prosan i en uppföljare. Det öppna slutet bjuder in till en sådan. Kanske om de kantiga, ansiktsbehårade spridarna?


Roman

JESSICA SHIEFAUER

Bärarna

Romanus & Selling, 333 s.


Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressen. Hans senaste bok är ”Årsboken”. 


Lyssna på ”Två män i en podd”

https://embed.radioplay.io?id=76263&country_iso=se

En sökande podd från Expressen Kultur – om manlighet, kärlek och ensamhet. Med två av kultursidans främsta namn: Radiostjärnan Eric Schüldt och Daniel Sjölin, författare och tv-profil. Självhjälp för intellektuella.