Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här blir döden en bra förklaring till kärleken

Ida Linde är författare.
Foto: Elvira Glänte

Det har blivit populärt att använda Stockholms tunnelbana som bild för Hades och underjorden i svensk litteratur. 

Victor Malm föredrar när Ida Linde går rakt på sak i ”Karons tunnelbana”. 

RECENSION. Tredje gången gillt, det betyder en klyscha. Ida Lindes gör som Malte Persson (”Underjorden”) och Ola Nilsson (”Isidor och Paula”) före henne Stockholms tunnelbana till en mytologisk plats i nya boken ”Karons tunnelbana”. Och med ”mytologisk skådeplats” menar jag inget konstigare än att tågen under jord i Lindes korta, pessimistiska dikter är ett slags passage till dödsriket, det vill säga underjorden.

Bildens lockelse är inte svår att begripa (likbleka, stumma människor som slussas från station till station), men ändå – är den inte lite som en papperstallrik? Duger för engångsanvändning.

Fast visst, det är väl en variation på saken att göra Karon – den grekiska mytologins färjkarl, han som tar de döda till döden – till tunnelbanechaffis och låta hen fantisera om att säga upp sig (”bryta nyckeln / inte köra fler döda”). Väl genomfört är det också. Melankolin i det hopplösa och ändlösa uppdraget – att handha döden – är fin, särskilt när den paras med just drömmen om att göra motstånd (”[k]öra tunnelbanan baklänges”):


Jag ser dem färdas längs rälsen 

den förutbestämda världen

inlagd i dem

De färdas längs andras lidande

hur de alltid vänder sig om

förpassar den andre till Hades


Deras ansikten om natten

är upplösta av vatten

Att jag älskar dem

upphäver inte döden 


Karon blir en konstig och säregen gestalt. Kanske mer ett slags förvrängd bild av kärlek än av döden: Varje förälskelse går över; våra band till andra går av. Det är bara en fråga om tid.

Stroferna pendlar mellan enigmatiska bilder, som ovan, och det direkt prosaiska, en blandning som snyggt speglar dikternas dubbelhet, hur ena foten står i vardagens upprepningstvång och andra i det ogripbara som kommer när allt tar slut. Bokens grundbild må vara fantasilös och nött, men Lindes poetiska hantverk har jag inget emot. 

Särskilt inte när det tecknar vittnesmål från tunnelbanans passagerare, de redan döda, och deras saknad efter tillfälligheterna som råkade vara deras liv. Det är tröstlösa, sanna bilder av den söndergnagda allmänhet som ”Karons tunnelbana” försöker göra till sin: Allas vår meningslösa ändlighet. 

Dessutom står de ganska fria från den slitna mytologin. 


POESI

IDA LINDE

Karons tunnelbana

Norstedts, 63 s. 


Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.