Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är tipsen på årets bästa julklappsböcker

Agota Kristof, Luke Edward Hall, Matilda Gustavsson, Katarina Frostenson, Michel Houellebecq – om du ska ge bort en bok i jul finns det mycket att välja bland. 

Kulturens medarbetare guidar dig genom det bästa i årets utgivning. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

MALTE PERSSON

Malte Persson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Agota Kristof ”Den stora skrivboken / Beviset / Den tredje lögnen”.

En trilogi om att fly och att stanna, att överleva och att hitta mening i överlevandet, som med rätta blivit en modern klassiker. Berättelsen är komplex, men språket avskalat enkelt och lika osentimentalt i sin sakliga grymhet som i sin humor. 

Maria Stepanova ”Minnen av minnet”.

När Stepanova gräver sig bakåt och sidledes i sin ryskjudiska släkts historia uppdaterar hon samtidigt memoarskrivandet för en tid med digitala minnesluckor. En bok rik på infall och insikter.

Henrik Bromander ”Högspänning”.

Denna lilla roman om en lärarinna som blir elallergiker skildrar sidor av det svenska samhället som alltför sällan letar sig in i litteraturen. Påminner mig på något bakvänt sätt om vissa av Lars Gustafssons romaner. Förutom att den är helt annorlunda, förstås.


HELENA GRANSTRÖM

Helena Granström.
Foto: OLLE SPORRONG

Michel Houellebecq ”Serotonin”.

Kanske har denne uppsluppet dystre romantiker egentligen aldrig skrivit om någonting annat än längtan efter att älska, men här blir det uppenbart: Kärleken är inte bara det enda som kan ge livet mening, utan själva beviset för Guds existens.

Carlo Rovelli ”Om tiden inte finns”.

En rik och poetisk liten skrift av samtidens kanske mest humanistiske fysiker, som ifrågasätter en av grundvalarna för vår förståelse av tillvaron – avancerat och begripligt på samma gång.

Ingeborg Bachmann ”Malina”.

Nyutgåva av en klassiker, en bok som förenar kärlek, skräck, beroende och begär i samma andfådda, ångestdrivna, oundgängliga text, med respektingivande förmåga överförd till svenska av Linda Östergaard.


THERESE BOHMAN

Therese Bohman
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Sara Villius ”Madonna”.

Mörkt och fullständigt hudlöst om en småbarnsmamma som vill ha något mer av tillvaron. Om jakten på bekräftelse och den irrationella mänskliga naturen. En roman där varje ord känns sant.

Liv Strömquist ”Den rödaste rosen slår ut”.

En bildad och bildande essä i serieform om kärlekens väsen, vilka uttryck den tagit sig historiskt och hur den får oss att bete oss i dag. Rolig, rörande, relaterbart.

Luke Edward Hall ”Greco Disco”.

Stor samlingsvolym med det bästa av den brittiske hajpade konstnären och designern Luke Edward Hall. Medelhavet, antiken, vackra män – eskapism när den är som bäst och ett säkert sätt att överleva januari. 


SARA ABDOLLAHI

Sara Abdollahi.
Foto: OLLE SPORRONG

Johan Jönson ”Marginalia/Xterminalia”.

Det finns få svenska poeter som lyckas förmedla lidande och samtidigt skriva så att det är roligt att läsa. Johan Jönson är en av dessa få. 

Lone Aburas ”Politisk roman”.

Om Michel Houellebecq var vänster skulle han kanske skriva en roman som Lone Aburas ”Politisk roman”. Den handlar om vad kapitalismen och rasismen gör med oss och våra relationer.

Birgitta Trotzig ”Samlade skrifter. Del I, band 1”.

I denna nyutgåva som är den första delen finns Birgitta Trotzigs skönlitterära verk: ”Ur de älskandes liv, ”Bilder” och ”De utsatta”. Trotzig är lika mycket mästare på att skildra mänsklighetens elände som den mänskliga närvaron. 


STIG LARSSON

Stig Larsson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN

Jan Myrdal ”Ett andra anstånd”.

Ett skalande av jaget bortom skamgränsen.

Ola Wikander ”Ett hav i mäktig rörelse”. 

Föredömligt klargörande om semitiska språk.

Katarina Frostenson ”K”. 

Ett skrämmande vittnesmål.


HANNA NORDENHÖK

Hanna Nordenhök.
Foto: OLLE SPORRONG

Steve Sem-Sandberg ”W.”.

En av få svenska författare i världsklass har skrivit sin hittills mest fulländade roman om den söndertrasade människan och kvinnomördaren Woyzeck.  

Matilda Gustavsson ”Klubben”.

Omsorgsfullt skriven reportagebok om hur makt och våld fungerar i kulturvärldens dunkelt upplysta rum, men också om livslögner, skeva allianser och modet att bryta tystnader.

Agota Kristof ”Den stora skrivboken / Beviset / Den tredje lögnen”.

Ofattbart stark romantrilogi av en av Europas stora författare där vi får följa två ensamma tvillingsyskon genom krigets långa skugga. I glimrande nyöversättning av Marianne Tufvesson.


VICTOR MALM

Victor Malm.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

Henrik Bromander ”Högspänning”.

Henrik Bromanders berättelse om en elallergisk lärarinna och hennes uppror mot samhället blev lite i skymundan, årets roman (enligt mig). Skarp, djupt empatisk och sanslöst rolig. 

Lina Wolff ”Köttets tid”.

Ibland känns det som att få författare vet att den stora litteraturen har en plikt att underhålla. Lina Wolff är ett undantag. ”Köttets tid ” är vindlande, flott och ganska underbar. 

Louise Glück ”Ararat”.

Det är både strängt, precist och avslappnat när den amerikanska poeten Louise Glück väver ihop denna sorgsna familjeberättelse. Inte på många år har jag läst en så både obönhörlig och ljuvlig diktbok. 


GUNILLA BRODREJ

Gunilla Brodrej.
Foto: OLLE SPORRONG

Ronan Farrow ”Catch and kill”.

Så här jobbade han. Tiden före, under och efter avslöjandet av Harvey Weinstein kastar ljus på hur mäktiga män som mediemoguler och presidenter kan bete sig som svin och komma undan med det. Journalistik som spionthriller. 

Jodi Kantor och Megan Twohey ”She said”.

Så här jobbade de. En fylligare och mer mångfacetterad version av The New York Times stora avslöjande om Weinstein och hela den rättsapparat som skyddar förövare och tystar vittnen. 

Gustav Johansson ”Vegansk husmanskost”.

Så här gör man. Dags att göra som den uppväxande generationen och sluta äta och exploatera våra medvarelser djuren. Det går nämligen utan att man måste ge upp de gamla goda smakerna.  


PATRIK LUNDBERG

Patrik Lundberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Han Kang ”Den vita boken”.

En prosalyrisk roman om sorg. Berättarjaget sörjer sin storasyster genom att ge henne sitt liv. Finstämt översatt av Anders Karlsson och Okkyoung Park.

Tove Folkesson ”Hennes ord. Värk I–III”.

Folkessons fjärde bok, och hon är bättre än någonsin. Romanen utforskar moderskapet genom en huvudperson i kön till reproduktionsmedicin och en mormor på väg bort.

Anneli Jordahl ”Orm med två huvuden”.

Det här är inte bara en essä om att vara författare och kritiker. Det är också en essä om att vara klassmässigt tvåspråkig. Och om ensamhet.


PER WIRTÉN

Per Wirtén.
Foto: OLLE SPORRONG

Thord Eriksson ”Dom som stod kvar”.

Årets samhällsreportage. Om de ensamkommande flyktingbarnen, hur de bemötts på ett rättsosäkert och fientligt vis av myndigheterna och om de som trots allt fortsatt ställa upp för dem. En anklagelse. Engagerande. Upprivande. Sann.

Dubravka Ugresic ”Räven”.

Handke försvann in i de jugoslaviska krigen. Ugresic kom ut ur dem med ett nytt sätt att skriva om ett Europa som samtidigt var förenat och flytande. Vem vet om hon skriver essä, självbiografi eller roman? Men det är vår samtids mest tonsäkra litterära form. 

David Chariandy ”Bror”.

En underbar liten roman från en av Torontos fattiga förorter. En ung man skjuts till döds av polisen. Hans familj går sönder. Det kunde vara Sverige. Otroligt fint skriven.


TORBJÖRN NILSSON

Torbjörn Nilsson.
Foto: OLLE SPORRONG

Katarina Frostenson ”K”.

Ett bittert piller om förmågan att se. Frostensons från-ovan-blick på den solkiga världen och vad den drar ner henne i. Frostenson när hon ser på sin make. Frostenson som vänder blicken bort. Självaste blindheten. ”K” som i kärlek, och vad den kan göra med oss människor.

Lars Tobisson ”Reflektioner om politik”.

En snustorr sak av mörkblå självklarheter spricker upp i en underbar essä om Gösta Bohman, Olof Palme och Bertil Östergren. Ett svenskt sextiotal som sällan skildras, ett sjuttiotal ingen minns. Maktkorridorerna sedda från en höger som var obsolet men snart styrde över alla andra.

Ingrid Carlberg ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”.

Hon börjar i pengarna och slutar med de 48 000 snittblommor som forslas i långtradare från San Remo till stadshusfesten. Där emellan allt. Allt sprängstoff, alltings bakgrund, alla drömmar som aldrig slog in. Ingrid Carlberg står i en klass för sig i undersökande och berättande journalistik. 

JOEL HALLDORF

Joel Halldorf.
Foto: OLLE SPORRONG

Alva Dahl ”Längtans flöde”.

SvD:s recensent kallade den en blivande klassiker, och Expressens att den var bland det mest genuint engagerande hon läst. Berättelsen om en ung kvinnas funderingar över en klosterkallelse blev årets mest oväntade kritikersuccé – och den är värd vartenda lovord.

Mikael Kurkiala ”När själen går i exil”.

Antropologen Kurkiala har tidigare undersökt lakotaindianernas kultur, men vänder nu blicken mot vår egen. Han noterar att materiellt överflöd leder till ekologisk och existentiell kris, samtidigt som digitaliseringen splittrar och slungar oss mot ytan. Klockrena kulturanalyser, perfekt när mellandagsledan lägrar sig.

Dominik Terstriep ”Etty Hillesum. Liv, tankar, tolkning”.

1900-talets Augustinus var en ung judisk kvinna vars liv släktes allt för tidigt i Auschwitz. I dagböckerna skriver hon om kampen för att slå vakt om det heliga, också i dödsskuggans dal. Ljuset inom henne lyste så klart att hon under mänsklighetens mörkaste decennium kunde säga: ”Trots allt är livet skönt och meningsfull.”


ULRIKA KÄRNBORG

Ulrika Kärnborg.
Foto: MAGNUS BERGSTRÖM

Olga Tokarczuk ”Jakobsböckerna”.

Årets Nobelpristagare skriver underbart komplexa historiska romaner som är bäst i test. I den här myllrande krönikan över den kulturella smältdegel som Polen var under 1700-talet, firar hon triumfer.

Katarina Frostenson ”K”.

Lätt att glömma att Frostenson är en fantastisk författare. Hennes roman, som går att läsa som en motskrift till Matilda Gustavssons ”Klubben”, är på en och samma gång ett försvarstal och en sorglig uppvisning i självbedrägeri.

Magnus Västerbro ”Vålnadernas historia”.

Innan jag läste den här originella boken hade jag ingen tanke på att vidskeplighet har en existentiell dimension. Men Västerbro har rätt, spökrädsla är bara ett annat namn för dödsskräck.


NINA LEKANDER

Nina Lekander.
Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN / NORSTEDTS

Sibylle Berg ”Vielen Dank für das Leben”.

En spetsig och spännande roman om Toto, gossen som föddes i kolstinkande DDR och kom till väst via drömska BRD-kommunister.

Lea Streisand ”Hufeland, Ecke Bötzow”. 

Vitsig och skojig roman om flickan Frenzi som speglar ”Die Wende” genom med varandra olika, perspektivrika scener. Coolt snusk dessutom. I våra kvarter!

Björn Cederberg ”Förräderi”.

Med hjälp av Fredrik von Krusenstjerna en fantastisk dokumentärfilm om skumraskeriet i DDR och Stasispionen Sacha Anderson i synnerhet. På SVT Play.


MARIELOUISE SAMUELSSON

Marielouise Samuelsson.
Foto: YLWA YNGVESSON

Steve Sem-Sandberg ”W.”.

Hjärtskärande vackert, våldsamt och märkvärdigt tidlöst om 1800-talets krig, om förödande längtan efter kärlek och skönhet.

Tara Westover ”Allt jag fått lära mig”.  

Kärleksfullt, trots allt, om tyranniskhederskultur, etablissemangsförakt och flykt till akademin och nya hierarkier.  

Michel Houellebecq ”Serotonin”.

Mer sorgligt än provokativt, om en europeisk mans självvalda undergång, förluster av makt, potens och rätten att få röka.


IBRAHIM ALKHAFFAJI 

Ibrahim Alkhaffaji.
Foto: OLLE SPORRONG

Max Porter ”Lanny”.

En magisk roman som tar en på resa i Storbritannien, avloppen, skogen och städer. En roman om det oväntade: oväntad vänskap, oväntade karaktärer. Om gemenskapen i glesbygden och kärlek. 

Ahmed Saadawi ”Frankenstein i Bagdad”.

Monstret är tillbaka. Men den här gången i den krigsdrabbade Bagdad. Irak. Monstret är ett resultat av många kroppar och som är ute efter en sak: hämnd. 

Stefan Zweig ”Farväl Europa”. 

”Den förpestade nationalismen” så beskriver den Stefan Zweig ideologin som splittrar Europa två gånger under hans livstid. Boken är självbiografisk och där följer vi den österrikiska författaren och intellektuelle Zweig som börjar märka att omgivningen betraktar hans judiskhet som ett hot. 


STIG FREDRIKSON

Stig Fredrikson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Patrik Svensson ”Ålevangeliet”.

Ett välförtjänt Augustpris till en bok som ger dig all kunskap du inte visste att du behövde om en av jordens mest gåtfulla skapelser och dessutom är ömsint skildring av en far och son-relation.

John le Carré ”En fri agent”.

Han är 88 år men fortfarande lika ursinnig över tillståndet i världen. Han var tvungen att få ur sig sitt raseri över brexit och över Donald Trumps och Vladimir Putins framfart och samverkan. Läs och beundra hans förmåga att formulera vreden!

Anna Fock ”Väderfenomen”.

I Sovjetunionens långa historia av mörkläggning av sanningen spelar det radioaktiva utsläppet i en hemlig stad i Uralbergen 1957 en central roll. Det här är en otroligt viktig roman om vad som drabbar medborgarna i ett land där ledningen hela tiden ljuger för dem.  Och fortsätter att ljuga än i dag.


HYNEK PALLAS

Hynek Pallas.
Foto: OLLE SPORRONG

Paul Beatty ”Svikaren”.

Den roligaste och mest välskrivna Man Booker-vinnaren på evigheter kom äntligen på svenska. Beattys satir över rasfrågans hycklande USA utspelar sig i en fiktiv svart slum i Los Angeles där huvudpersonen återinför slaveriet.

Peter Handberg ”Världens yttersta platser”.

En av landets främsta Europa-essäister far till mörkrets hjärta. I Galizien, sydöstra Polen och västra Ukraina, är spåren av Förintelsens värsta ögonblick kvar i form av benpiporna som sticker upp ur marken och gamlingarna som ofrivilligt minns.

Namwali Serpell ”The old drift”.

Var är översättningarna av samtidens intressantaste romanflod? Alla som gnäller över autofiktionens förtryck bör genast rikta blicken mot kvinnliga afrikanska författare: både zambiska Serpell och Zimbabwes Petina Gappah  – ”Out of darkness, shining light” – släppte under året vackra, fantasiexploderande romaner om släkter, nationsbyggen och kolonialism. 


Listan fylls på. Ända fram till jul publicerar Expressen Kultur julklappstips från våra medarbetare.