Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är fler tips på årets bästa julklappsböcker

Lina Wolff, Ulrika Milles, Ottessa Moshfegh och Daniel Gustafsson – urvalet i årets bokflod är stort. 

Kulturens medarbetare fortsätter hjälpa dig att håva upp det bästa inför julen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

EBBA WITT-BRATTSTRÖM

Foto: OLLE SPORRONG

Duong Thu Huong  ”Roman utan namn”.

För den som hungrar efter världslitteratur och mäktig realism är officer Quâns illusionslösa odyssé genom Vietnamkrigets bergsdjungel, tunnlar, bunkrar och läger ett måste. Som gammal frontsoldat vet dissidenten Huong vad hon talar om.

Anna Takanen ”Sörjen som blev”.

När det finska krigsbarnet inte får komma hem utan blir kvar i Sverige, uppstår ett trauma som ärvs av hans dotter. Att leva med splittrad identitet och minnen av krig angår i dag så många fler än uppskattningsvis 700 000 Sverigefinländare. Takanens debut har en förunderlig skärpa, är smärtsam och rik på samma gång. 

Hanna-Reetta Schreck ”Jag målar som en gud. Ellen Thesleffs liv och konst”.

En nydanande och spännande konstnärsbiografi om en av Nordens första expressionister och symbolister, finlandssvenska Ellen Thesleff (1869-1954). Inte minst fascinerande är hur Thesleff jublande omtolkar genimyten i androgyna termer, en konst bara det kring sekelskiftet 1900.


ISOBEL HADLEY-KAMPTZ

Isobel Hadley-Kamptz.
Foto: OLLE SPORRONG

Matilda Gustavsson ”Klubben”.

Denna gastkramande bladvändare är en av de bästa reportageböcker jag någonsin läst, språkligt exakt, reflekterande och lågmäld samtidigt som den yttersta svenska kulturelitens maktfullkomlighet, övergrepp och arrogans framträder i all makaber futtighet. Vilka tror de att de är, grekiska gudar? 

Madeline Miller ”Kirke”.

Här är gudarna i stället med på riktigt, i en berättelse om nymfen Kirke som vi tidigare bara känner som den som förvandlade Odysseus män till grisar på hemfärden mot Ithaka. Här får vi möta henne på riktigt, hennes utsatthet för både gudars och mäns våld och nycker, och hennes kärlek till människorna, trots allt. Häxkonster, moderskärlek och antik mytologi, alla mina favoritingredienser. 

Richard O Prum ”Skönhetens evolution”.

Jag trodde knappast att jag skulle sträckläsa en ornitologs utläggning om fåglars sexuella urval, men om jag inte hade gjort det hade jag inte lärt mig så genuint fascinerande fakta om både fåglar och människor och om hur både sexuell attraktion och skönhet händer. Vi har missuppfattat Darwin och då syftar Prum framför allt på alla dagens darwinister och evolutionspsykologer som konsekvent format om Darwins teser för att passa in i en konservativ, sexistisk världsbild. Naturen är mycket roligare än så. 


SVEN OLOV KARLSSON

Sven Olov Karlsson.
Foto: JENS L'ESTRADE

Elinor Torp ”Vi, skuggorna”.

Undersökande reportage i klass med Matilda Gustavssons ”Klubben”, också om systematiska sexövergrepp, ekonomisk brottslighet och skamlösa hot, men vilka räknat i kronor och offer är ofantligt större än Svenska Akademiens byk. Om hur alliansens avregleringsfanatism gav oss människohandel inom allt från sjukhusbyggen till skönhetssalonger, och öppnade för terroristen Rakhmat Akilov.

Stefan de Vylder ”Det brinner … Rapport från en hotad by”.

Den snustorra sommaren 2018 brann alla skogar. Särskilt i Hälsingland, där brandmän från hela Europa stred som David mot Goliat. Där har nationalekonomen Stefan de Vylder en stuga, och därifrån överblickar hans essä skogsbrändernas slagfält. Den förklarar obestridligt paradoxerna: hur välfärdslandet Sverige smulat sönder sina räddningstjänster, att en av världens framgångsrikaste skogsindustrier vägrar ta minsta ansvar för skyddet av sin råvara.

Henrik Bromander ”Shahid/Skärvor”.

En av Sveriges intressantaste serietecknare och romanförfattare (”Högspänning”!) låter i sin nya serieroman två vitt skilda livsval mötas i självmordsbombens krevad: utanförskapshuliganen Håkan som i fängelset finner kallelsen hos IS kalifat, och konstnären Lovisa, sönderklämd i klassresenärens dubbelgrepp mellan gråsvensk arbetarfamilj och aningslös finkultur.


NILS FUNCKE

Nils Funcke.
Foto: OLLE SPORRONG

Christopher R Browning ”Helt vanliga män, reservbataljon 101”.

Berättelsen om att omständigheterna kan förvandla helt vanliga män till massmördare lämnar mig aldrig. Den ställer frågan in i vår tid om vi förmår upprätthålla vår värdighet som människor eller ställer in oss i ledet även när det finns alternativ som inte får allvarliga följder. 

Niccolo Machaivelli ”Fursten”.

Grundbok i konsten att se och förstå makthavares agerande oavsett styrelseskick. Då nu och i framtiden.

Thomas Bull och Fredrik Sterzel ”Regeringsformen. En kommentar”

Tungt ämne görs tillgängligt för allmänhet. 


PETER CORNELL

Peter Cornell.
Foto: ANNA HÅLLAMS

Patrik Svensson ”Ålevangeliet”.

Om en son, en far och ålarna. Det stora oförklarliga.

Peter Handke ”Berättelse om ett liv”.

Om en son och minnet av en mor. Skrivandets kärna.

Anna-Karin Palm ”Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf”.

Om vår litterära urmoder och sagoberättare. Omsorgsfullt i minsta, meningsfulla detalj.


MARTINA MONTELIUS

Martina Montelius.
Foto: OLLE SPORRONG

Andreas Lundberg ”Storm i den pelare som bär”.

Detta är en bok som skrämmer livet i, inte ur, sin läsare. Språkbruket är så skickligt, och författarens becksvarta sanning om livet så övertygande, att jag måste se något lättsamt på Youtube mellan läspassen, som när man vill vakna ur en mardröm. Ändå är det upplyftande läsning, eftersom orden imploderar av kvävt liv. En helvetesvandring genom korridorerna på psyket i en akut livskris. 

Kayo Mpoyi ”Mai betyder vatten”.

En ovanligt stark debutroman om flickan Adi i Tanzania, som parerar de sexuella övergrepp hon utsätts för genom att bygga sin egen tankevärld, dit kladdiga tentakler inte når, och där den kaotiska tillvaron får en hemlig mening. Starkast är relationen till lillasyster Mai, sjuklig och stämplad av generationers olycka. 

Tove Ditlevsen ”Gift”.

Tredje och sista delen i Ditlevsens självbiografiska svit är ett makalöst spännande tidsdokument och en uppvisning i berättarkonst. Ditlevsen (1917-1976) beskriver sitt vuxenblivande, sitt moderskap och det drogbeoende som startade med en spruta vid en illegal abort. Trots allt mörker är det en mycket rolig bok, eftersom Ditlevsen hade humor. Jag sträckläste den på en natt, och kommer att sträckläsa den igen. 


SALOMON SCHULMAN

Salomon Schulman.
Foto: OLLE SPORRONG

Lindsey Fitzharris ”Konsten att skära i kroppar”.

En medicinskhistorisk bok som klår tre deckare. Blodet dryper från första bokstaven. Även efter min första operation kunde jag använda min blodiga läkarrock som tomtedräkt. En klapp som kortar vårdköer!


MARIANNE LINDBERG DE GEER

Marianne Lindberg De Geer.
Foto: MICHAELA HASANOVIC / MICHAELA HASANOVIC EXPRESSEN

Aase Berg ”Haggan”.

Vissa romaner bjuder in en till samtal, som man inte visste att man behövde och att genom ”Haggan” få en vän in i det kvinnliga raseriet, är en stor upplevelse. Nu håller jag andan till nästa möte.

Fredrik Virtanen ”Utan nåd”.

En rättshaveristisk klassiker, som ger ett klart besked om den misogyna kraft som gjorde #metoo nödvändigt.

Matilda Gustavsson ”Klubben”.

Om man tänker sig att en varelse från framtiden skulle dimpa ner här och vilja veta allt om debaclet kring Svenska Akademien på 2010-talet, så är det den här boken som gäller. Den har allt.


PHILIP WARKANDER

Philip Warkander.
Foto: OLLE SPORRONG

Gunnar Bolin ”Hovjuvelerarens barn. En berättelse om släkt i skuggan av tre diktaturer.”

Diamanter och juveler. Fascister och kommunister. Individuella livsöden och nationella trauman. Den här boken berättar om världshändelser ur ett inifrånperspektiv via en släkt som ofta befunnit sig i och kring händelsernas centrum.

Jojo Moyes ”Bergens stjärnor”.

Rafflande, underhållande och lättläst om kvinnlig vänskap i synnerhet och om kvinnors livsvillkor i allmänhet, i 1930-talets Kentucky. Bygger på verkliga händelser.

Simone de Beauvoir ”Misstag i Moskva”.

En elegant och en smula sorglig bok om kärlek, byråkrati och kroppens oundvikliga förfall. Skriven på 60-talet och på många sätt en hälsning från en svunnen tid, även om ämnet i sig är tidlöst. 


ELIN GRELSSON ALMESTAD

Elin Grelsson Almestad.
Foto: MATILDA RAHM / ATLAS

Nina Wähä ”Testamente”.

Åh, som jag avundas den som har läsningen av ”Testamente” kvar och kan ägna julledigheten åt att lära känna familjen Toimi och människorna kring dem. En mäktig, svart och underhållande familjeskröna. 

Linda Jones ”Bete sig”.

Med referens till Marlene Haushofers klassiker ”Väggen” skriver debutanten Linda Jones fram den unga kvinnan Stina, som i livskrisen beger sig till en avlägsen stuga utan el och rinnande vatten. En stillsam och lika delar lockande och avskräckande skildring för alla oss som ibland drömmer om att lämna civilisationen.

Sigbjørn Skåden ”Vaka över dem som sover”.

En norsk-samisk Michel Houellebecq som i den första romanen på svenska, förtjänstfullt översatt av poeten David Vikgren, skärskådar tystnadskultur och gruppmekanismer. Brutalt och komplext om att tillhöra en marginaliserad grupp och om behovet av att skydda sig själv till varje pris. 


JOJJE OLSSON

Jojje Olsson.
Foto: MELA PAN / HISTORISKA MEDIA

Frank Dikötter ”How to Be a Dictator”.

Flitige Frank Dikötter listar åtta av 1900-talets värsta diktatorer. Vad har de gemensamt? Vem ägnade sig åt voodoo och vem begravde sin företrädare under sitt kontor? Relevant läsning i tider av politisk polarisering, med förbluffande material från sexton arkiv i nio länder.

Ma Jian ”China Dream”.

Exilförfattaren Ma Jian har vidrört det moderna Kinas flesta tabun. Nu ger han sig på självaste Xi Jinping, vars slogan utgör bokens titel. Huvudpersonen arbetar med tankekontroll vid Kinas ”drömdepartement”, men plågas samtidigt av såväl minnen som politiska samvetskval. En dystopisk roman, men samtidigt en skarp varning om vart Kina är på väg under Xi.

Anders Hansen ”Hjärnstark. Hur motion och träning stärker din hjärna”

Ärligt talat – hur många böcker får dig att ändra levnadsvanor? Vetenskapligt snarare än nedlåtande förklaras här de psykiska, intellektuella fördelarna med enkel motion. Vi är helt enkelt gjorda för att röra på oss! Viktig motivation bland krökta gamnackar och jäsande julmagar.


AMANDA SVENSSON

Amanda Svensson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / EXPRESSEN

Monika Fagerholm ”Vem dödade Bambi?”.

Fagerholms bästa sedan ”Den amerikanska flickan”. En gruppvåldtäkt i en välbärgad villaförort bagatelliseras och tystas ner, men det finns de som inte glömmer.  

Lina Wolff ”Köttets tid”.

Wolff är i högform i detta moderna mysteriespel där det andliga möter det kroppsliga, med förödande konsekvenser. Det handlar om personlig moral, skuld och försoning – och ganska mycket om olika sorters slaktknivar.

Richard Powers ”The Overstory”.

Massiv och brokig kollektivroman som kretsar kring relationen mellan människor och träd. En av de mest egensinniga och hoppingivande romaner jag läst i år.


ANNINA RABE

Annina Rabe.
Foto: BOKFÖRLAGET POLARIS

Malin Kivelä ”Hjärtat”.

En sinnlig och vacker roman om några avgörande dygn i livet för en nybliven mamma till ett barn som fötts med hjärtfel. Kivelä beskriver så fint hur alla sinnen skärps och allting blir klarare när man befinner sig i själva gränstrakten för liv och död.

Ulrika Milles ”Ensamvargar”.

Ulrika Milles biografi över den fruktade kritikern Stig Ahlgren och skådespelerskan och författaren Birgit Tengroth är inte bara en bok om ett omöjligt och oupplösligt förhållande mellan två udda personligheter. Den är också en mycket tankeväckande skildring av en svunnen svensk kulturoffentlighet. 

Daniel Gustafsson ”Odenplan”.

Det har varit ett bra debutantår i år. Daniel Gustafssons stilsäkra roman om en vilsen och skuldtyngd pappa som irrar runt med ett par vantar under en dag i ett kyligt Vasastan är en av dem som har gjort störst intryck på mig. I sina bästa stunder har den nästan Virginia Woolfska kvaliteter.


ZARA KJELLNER

Zara Kjellner.
Foto: ASTRID GRELZ

Ottessa Moshfegh ”My year of rest and relaxation”.

För den trötta är detta den perfekta julklappen. Arbetskritik i sin renaste form, sluta jobba och börja sova. (Lättast om du har en Upper East Side lägenhet och ett stort arv). 

Linda Boström Knausgård ”Oktoberbarn”.

”Oktoberbarn” är en fullständigt kristallklar bok om att vara inlåst, både fysiskt och mentalt. Boström Knausgård skildrar magiskt tänkande i sin renaste form och visar på att det kanske bara är i det mest förvridna som sanningen finns. 

Michel Houellebecq ”Serotonin”.

Någon måste förklara den manliga impotensen, Houellebecq gör det bäst just nu. 


MARGARETA SÖRENSON

Margareta Sörenson.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Bengt O H Johansson ”Med egna vågor. Om Carl Bergsten arkitekt 1879-1935”.

Ingen konstform blir så snabbt förkastad som arkitektur. Carl Bergsten arbetade sig från nationalromantik till funkis, men ansågs strax gammaldags. ”….som vi satt där kom en yngre arkitekt förbi och spottade Carl rätt i ansiktet. Det var mycket obehagligt, sa hans hustru Agnes i en intervju.” Praktverk. 

Anna Hedelius och Göran Willis ”Thalias hus. På spaning efter den svenska teaterns själ”.

Från modernistiska Göteborgs stadsteater, ritad av Carl Bergsten (se boken ovan!) till Västanås lada och vidare till Giron sámi teáther i Kiruna - teater älskas överallt och teaterhusen berättar om samhället och idéerna som ramat in en urtida konstform med kristallkronor, betong eller bräder. Rolig bläddring, fascinerande läsning.


CHARLOTTE WIBERG

Charlotte Wiberg.
Foto: PRIVAT

Stefan Petrini och Björn Wallsten ”Bång! Boken om Back Beat Bolaget”.

Smittande om subkultur och gör-det-självmentalitet i Sandviken. Boken är både ett tidsdokument och en manual för att arrangera konserter och filmfestivaler i sin hemort.

Ottessa Moshfegh ”Ett år av vila och avkoppling”.

En bladvändare om att sova. Jag har all sympati för projektet att tillbringa ett år av sitt liv med att maximalt undvika vakentillståndet.

Jana Simon ”Unter Druck”.

Nödvändig läsning för tyskkunniga som försöker förstå vad som händer i Tyskland. Christa Wolfs dotterdotter har talat med tyskar ur olika skikt och med olika politiska övertygelser, och ser ett samhälle som befinner sig i ett stresstillstånd vilket vissa utnyttjar medan andra hotar gå under. VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM

Valerie Kyeyune Backström.
Foto: OLLE SPORRONG

Toni Morrison ”The source of self-regard”.

Giganten gick bort tidigare i år – men hennes skrivande finns kvar! Läs med behållning denna essäsamling som skulle bli hennes sista bok.

Jamaica Kincaid ”Mr Potter”.

Unna dig eller någon du gillar denna extremt vackra roman (eller är det en dikt?) om att fylla ett tomrum, om att skapa en människa av någon som aldrig fanns - en av Kincaids bästa och numera i förstklassig översättning.

Tom O’Neill ”Chaos. Charles Manson, the CIA, and the Secret History of the Sixties”.

Den här boken tog 20 år att skriva, men så är det också den mest ambitiösa, heltäckande och omvälvande kartläggningen av Manson-morden och dess förgreningar till FBI och CIA. En bladvändare som lyckas omstörta hela narrativet kring dessa mytomspunna mord.


ARON LUND

Aron Lund.
Foto: PRIVAT

Ulrika Milles ”Ensamvargar”.

Om kritikern Stig Ahlgren (1910-1996) och skådespelaren/författaren Birgit Tengroth (1915-1983). Rikt och gripande om två liv och en plågsam kärlek, och om en allt avlägsnare litterär och politisk offentlighet.

Jan Myrdal ”Ett andra anstånd”.

Läses naturligtvis på egen risk så här under Handkehärvan, men har man nu en gång trätt in i Myrdals vindlande, ekande minneslabyrinter kan man knappast vara utan detta senaste kapitel – själva nedräkningen.

Daniel Gustafsson ”Odenplan”.

Om en kort dag i Stockholm och allt som hör till den, med fullkomlig språklig tonträff från första till sista sidan.


NATALIE LANTZ

Natalie Lantz.
Foto: OLLE SPORRONG

Matti Friedman ”Spies of No Country”

I ”The Spy” spelar Sascha Baron Cohen den israeliska spionen Eli Cohen som infiltrerade Syriens högsta politiska skikt under tidigt 1960-tal. Matti Friedmans bok förklarar bakgrunden till Eli Cohens strategier. Boken berättar den sanna historien om fyra judiska agenter som levde under arabiska identiteter i Beirut 1948, precis innan staten Israel grundades. Förutom historiska ögonblicksbilder, får läsaren inblick i de operationer som lade grunden för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Lyra Koli ”Leviatan” 

I sin mustiga långdikt uppväcker Lyra Koli havsvidundret Leviatan ur bibliska djup och griper efter dess ringlande svans genom tidsåldrarna. Koli spårar monstret till vår samtid, och förbinder så mesopotamisk monstermytologi med vår tids ödeskamper.

Thomas Kazen ”Smuts, skam, status. Perspektiv på samkönad sexualitet i Bibeln och antiken”

Strax efter att Skolverket gått ut med sitt förslag om att slopa antiken i grundskolan, utbryter en debatt om huruvida Elisabeth Ohlson Wallins omtalade hbtq-altartavla hör hemma i kyrkan. Debatten blottlägger vikten av kunskap om antika traditioner för att kunna kontextualisera deras samtida tolkningsuttryck. Kazen, professor i bibelvetenskap, skriver lättillgängligt om antika texter som fördömer samkönade sexuella förbindelser. Studien slipar läsarens källkritiska förmågor när det gäller att förstå  både antika och moderna värderingar utifrån sina historiska sammanhang.


ULRIKA KNUTSON

Ulrika Knutson
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Anne Appelbaum ”Röd hungersnöd. Stalins krig mot Ukraina”.

I decennier var den här sidan av Sovjetväldet nedtystad och okänd. Men historien vill offentlighet. Det är den enda vackra slutsats man kan dra av denna vidriga historia av svälten som vapen mot fattiga bönder. Utmärkt berättad av Anne Appelbaum.

Ingrid Carlberg ” Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris”.

En lättsam tegelsten. Alfred Nobel var en särling med sinne för dramatik. Hans priser väckte ont blod, särskilt fredspriset. Alfred hade ”påverkats av fredsfantaster, särskilt fruntimmer”, ansåg kung Oscar II surt.

Anna Fock ”Väderfenomen”.

En otäck och välskriven roman om ett kärnkraftshaveri i Ryssland, med verklighetsbakgrund, Tjernobyl var tyvärr inte ensamt. Anna Fock lyckas också skildra sovjetrysk vardag som något angeläget för svenskar. En bragd.


SARA BERG

Sara Berg.
Foto: MIRIAM PREIS

Linda Boström Knausgård ”Oktoberbarn”.

En sorglig och stilsäker berättelse om psykisk ohälsa, maktlöshet och livet som det blev, skildrad utan att försköna eller förmildra.

Sally Rooney ”Normala människor”.

Sally Rooney fortsätter att skriva om klass, kärlek och trassliga relationer och till skillnad från i debuten, lyckas hon göra mig genuint bekymrad över huvudpersonernas svårmanövrerade jakt på lycka.

Tara Westover ”Allt jag fått lära mig”.

Enormt fascinerande om att växa upp i en mormonfamilj i Idaho, helt avskärmad från samhället. När jag hade läst ut boken, ägnade jag två timmar åt att googla fram alla galna familjemedlemmar.


TOMAS BANNERHED

Tomas Bannerhed.
Foto: OLLE SPORRONG

Gunvor Hofmo ”Jag glömmer ingen”.

Brännande dikter om ensamhet och längtan ”hem till människorna” – och om den livslånga sorgen efter en älskad väninna som fördes till Auschwitz. Ett rikt och drabbande urval ur den norska poetens samtliga 20 diktsamlingar.


Åsa Nelvin ”Gattet”.

Oförglömlig diktsvit om ett barn, en galen moster och några övriga familjemedlemmar en sommar i Skåne på 1950-talet. Om instängdhet, utanförskap och alienation. Nyutgåva av den unga författarens sista bok från 1981.


Tarjei Vesaas ”Fåglarna”.

Enastående roman om oduglingen Mattis som bor med sin syster i en stuga vid sjön. Han är ivrig på att tyda naturens tecken men står handfallen inför mycket av det praktiska i livet. I sjungande nyöversättning av Staffan Söderblom.


Ända fram till jul publicerar Expressen Kultur julklappstips från våra medarbetare.