Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans ängslighet drabbar tyvärr bara honom själv

Augustin Erba.Foto: SARA MAC KEY / ALBERT BONNIERS
”Snöstorm”.
Ulf Olsson.Foto: BJÖRN DALIN / STOCKHOLMS UNIVERSITET

Augustin Erbas tredje roman drunknar i redovisningar av rena trivialiteter.

Ulf Olsson blir snuvad på känslokonfekten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Pojke möter flicka och blir huvudlöst förälskad. Men någon ljuv musik uppstår knappast – däremot en pratigt trivial roman. Den snöstorm som drar genom Augustin Erbas roman med just titeln ”Snöstorm” förmår kanske stoppa det tåg den vuxne pojken färdas med, men inte röra upp några känslostormar hos läsaren. 

Redan omedelbart i början av ”Snöstorm” tänker huvudpersonen Tomas om sig själv att han är ”så rädd för att inte bli omtyckt”. Det omdömet kan nog falla tillbaka på romanen: Erba – till vardags journalist på Dagens Nyheter – skriver ängsligt detaljerat, sidorna fylls med en dialog vars repliker kan bestå i ”Va?” eller ”Jaha”. Då blir det lite knepigt att bygga en trovärdig romanvärld. Och den charm som Livli besitter, och som Tomas så huvudlöst förtrollas av, drabbar aldrig läsaren.

Intressanta teman skymtar

”Snöstorm” känns som en lite föråldrad, lite naiv utvecklingsroman som man redan läst alltför många gånger. Pappor sviker, mammor blir vansinniga, barnen försöker vara duktiga men måste också balla ur ibland.

Så om denna triviala historia ägnas alltför många ord skymtar man ändå ett par intressanta teman. Det ena handlar om beröring, om den som utsatts för övergrepp och som reflexmässigt måste undvika andra människors beröring. 

Studentliv och superier

Det andra handlar om en människas främlingskap inför sig själv: ”Om det var någon gång en människa förtjänade att inte behöva delta i sitt eget liv var det nu”. I de tankefigurerna finns något drabbande som Erba nog kunde ha gjort mycket mer av.

Men ”Snöstorm” fylls av detaljerade skildringar av studentlivet bland teknister i Stockholm, av ungdomligt kärlekskval och ungdomligt superi. Och när sidorna blir allt fler delar denne läsare den erfarenhet som Tomas gör: ”När jag lutade mig närmare för att se detaljerna i bilden blev allting suddigare.” Det borde vara ett memento också för romanskrivare.

ROMAN

AUGUSTIN ERBA

Snöstorm

Albert Bonniers, 360 s.

Ulf Olsson är professor i litteraturvetenskap och medarbetare på Expressens kultursida.

I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Karolina Ramqvist samtalar med Daniel Sjölin om livet, nya romanen och skrivarskam.