Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han vill dö eller krossa kapitalet

Mattias Alkberg.Foto: Magnus Stenberg
Sven Olov Karlsson.Foto: OLLE SPORRONG

Mattias Alkbergs ”Med rätt att dö” är en förtvivlad attack på senkapitalismen.

Sven Olov Karlsson följer honom på en färd längs ett sluttande plan.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Sommaren, pengarna, tiden, livet. Slut. Man är slut i huvudet. Hösten reser sig som en bergvägg. Ointaglig, ändå ofrånkomlig att bestiga.

Där, som i denna dag, befinner sig Norrbottenförfattaren Mattias Alkbergs nya bok. Ja, själva senkapitalismen är på upphällningen, i alla fall genomskådar nittionio procent den, kan bara inte lämna den. Diktsamlingen är en sluggande vänster, som skriven för att få Athena Farrokhzads och Göran Greiders ovationer: den första strofen heter ”Krossa kapitalismen” och lyder kort och gott ”Eller dö.”

 

”Med rätt att dö”

Toxiska relationer får medvetandet att surra, svaja, haka upp sig. Den gaslightande partnern vi inte har råd att säga farväl till heter prekariatet. Alkberg, född 1969, kan se tillbaka på en omfattande, mångsidig produktion – diktsamlingen är hans sjunde och han har gett ut 29 album i eget namn. 

Och det är den flitige, överarbetade kulturarbetaren som resonerar om klass eller bearbetar sin eviga oro för nästa gig, nästa räkning, nästa barndomsminne från villorna där han ”ville men inte växte upp”.

Efter en prosaartad fortsättning dras läsaren in i ett för det mesta förtvivlat huvud besatt av ovannämnda ämnen. Pandemin nämns inte. Men naturligtvis har den fått evenemang att brinna inne för också den här författaren. Dikterna kan läsas som en färd längs det sluttande plan som i stort sett alla konstnärliga karriärer innebär i dag. När till och med uppburna Eva Dahlgren säger att hon skulle ”behöva turnera ständigt för att överleva ekonomiskt” och ställer den retoriska frågan när hon då skulle hinna skriva, så har verkligen bolagen vunnit.

Nå, som bäst glimrar ”Med rätt att dö” när den fokuserar på traderad livsvisdom. Som i ”Allt var bra”: ”Sportlov på isen, inga egna ungar med. Det var det här gamle Pieter Bruegel såg.” Tack för att få se ett poetiskt, realistiskt landskap med renässanskonstnärens blick. Med den finner jag stigen uppför höstens brant.

 

POESI

MATTIAS ALKBERG

Med rätt att dö

Teg publishing, 136 s.

 

Sven Olov Karlsson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hans senaste bok är ”Årsboken”. 

 

 

Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=73717&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.