Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han slåss mot sin egen generation av "snöflingor"

Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsförbundet och har skrivit boken "Snöflingorna faller över Husby". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. Foto: OLLE SPORRONG

25-åriga Benjamin Dousa beskrivs ofta som Moderaternas framtidshopp.

Ida Ölmedal läser hans självbiografi och funderar över politiska plantskolor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ALMEDALEN | POLITISKA SJÄLVBIOGRAFIER. Den äldre generationen gör revolt mot den yngre. Det syns lite varstans, från Svenska Akademien till de populistiska upproren. Kanske är de unga helt enkelt för få för att hålla emot i det åldrande väst. Bland politiska skribenter i min ålder tycks det vara ett inträdesprov till ledarsidorna att ge den egna generationen en örfil för dess lathet, naivitet och narcissism. 

Ett ambitiöst exempel i genren är ”Snöflingorna faller över Husby”, skriven 25-årige Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet och omtalad som Moderaternas framtidshopp. 

"Snöflingorna faller över Husby"

Dousa beskriver en ung generation bestående av ”snöflingor”. Känsliga, självupptagna och förstörda av postmodernistiskt flum. "Solipsister" som stänger in sig i sina ekokammare. 

Boken, en politisk berättelse om hans egen resa från Husby till Handelshögskolan, är intressant som exempel på en mer lågmält konservativ strömning inom högern. Här finns en för Moderaterna ovanlig klasskänsla, som när han berättar om hur läraren fick smygundervisa honom i de sociala koderna på den fina skolan vid Roslagstull. Till det läggs  en gammalmoderat syn på det privata ägandets koppling till ansvar, illustrerat med taxichaufförer som skyddade varandras bilar under Husbykravallerna.

Att läsa den här boken är dock att bada i ett koncentrat av samtidsdebatten: PK-vänsterns ängslighet sabbar för de utsatta, identitetspolitiken gör alla till offer, flumskolan har förstört den nödvändiga auktoritetstron. 

Jag längtar snabbt efter syre. 

 

PODD – Ekman/Ölmedal: "Blondinbellas generation kräver mer av en man" 

Benjamin Dousa och Muf

Benjamin Dousa lyfter alltså gärna fram att han kommer från Husby, men minst lika tydligt är att han är sprungen ur två typiska plantskolor för makthavare: Moderata ungdomsförbundet och Handelshögskolan. Båda är bra på just socialt kapital, men sämre på bildning. Bildning: att kunna ställa sig på en annan punkt i tid eller rum och därifrån se på sin egen värld. 

En muffare känns igen på att hen tror att konservatismens fader är den före detta SvD-chefredaktören Hans L Zetterberg. Den längsta utblicken i den här boken är när Dousa slår fast att begreppet ”snöflingor” inte alls är ett alt right-påfund, och härleder det ända tillbaka till ”Fight club”. Inget tyder på att han läst de postmodernister han kritiserar. Detta apropå ekokammare.

Gör det honom till mindre av ett politiskt underbarn? Kanske är detta tvärtom vad en skicklig politiker är: ett lackmuspapper som receptivt suger upp idéströmningar i den närmaste miljön. 

Moderaterna har som bekant utnämnt vuxenheten som vägen till framtiden. Fantasi hör ungdomen till.

 

BIOGRAFI

BENJAMIN DOUSA

Snöflingorna faller över Husby

Timbro, 145 s.

 

Ida Ölmedal är redaktör på Expressens kultursida. Detta är den första i en serie recensioner av politiska självbiografier.

Lyssna på Ida Ölmedals och Malin Ekmans podd: "Ekman/Ölmedal: Sex samtal om män". 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!