Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han avslöjar sanningen om nazisternas guld

Marcus Wallén.
Foto: FREDRIK HJERLING / ALBERT BONNIERS
”Naziguldet och de invigdas hemlighet”.
Andreas Cervenka är journalist och USA-korrespondent på Dagens Industri.
Foto: DI

Expressenmedarbetaren Marcus Wallén har gett sig ut på jakt efter nazisternas skatter.

Andreas Cervenka läser en rafflande berättelse om Tredje rikets guldreserv.

LITTERATUR | RECENSION. Guld har inget med pengar att göra. Officiellt. Sedan president Richard Nixon 1971 lät USA överge de sista resterna av guldmyntfoten har världens valutor inte längre någon koppling till den ädla metallen. Men människans mångtusenåriga fascination för guld låter sig inte styras av paragrafer. Efterfrågan på en fysisk kontrast till den digitala finansvärldens flyktiga förmögenheter har visat sig stor, särskilt i orostider. 

2013, sedan världens centralbanker i flera år skapat nya pengar i rekordfart för att rädda världsekonomin undan sammanbrott, meddelade tyska Bundesbank att den beslutat att flytta hem hälften av landets enorma guldreserv som legat i valven hos bland annat Banque de France i Paris och Federal reserve i New York. Bundesbanks beslut sammanföll med att konspirationsteorier börjat frodas i Tyskland om att guldet bara fanns på pappret. 

Naziguldet

Arbetet med att återbörda det tyska guldet, totalt 54 000 tackor till ett värde av flera hundra miljarder kronor, skedde under stort hemlighetsmakeri. Att diskret transportera så mycket guld visade sig vara både logistiskt och juridiskt invecklat. Men det visste redan Tyskland. Landet har nämligen ett långt och komplicerat förhållande till guld vilket framgår av Marcus Walléns fängslande bok "Naziguldet och de invigdas hemlighet".

Historiska faktaböcker kan vara lika upphetsande som bipacksedeln till ett läkemedel men också täta bladvändare i bästa thrillerstil. Marcus Walléns bok tillhör den senare kategorin. Här tas vi med på hemligstämplade operationer där guld förs ut ur bankvalv och i skydd av mörker lastas på båtar, i bilar och på tåg, allt med dånet från en annalkande fiende som fond. 

Marcus Wallén skildrar hur central den tyska riksbanken var i förverkligandet av Adolf Hitlers planer, både genom att i hemlighet trycka nya pengar till den tyska upprustningen men också i samband med stölden av invaderade länders guldreserver. 

När krigslyckan vände blev det tyskarnas tur att brådstörtat fly med tjuvgodset. Det mesta återfanns av de allierade, men inte allt. Vad som hände med nazisternas guldskatt har under åren varit ämne för åtskillig mytbildning och digert detektivarbete. 

Sven Hedin

Men en guldtacka gör ingen story, kärnan i en bra berättelse är alltid människor och Marcus Wallén låter oss komma nära flera, framförallt den svenskfödde Hubert von Blücher, gudson till äventyraren Sven Hedin. von Blücher skulle komma att spela en osannolik men avgörande roll när nazisterna i krigets slutskede valde en avlägsen alpby för att gömma spillrorna av Tredje rikets förmögenhet. 

Genom aldrig tidigare publicerat material, bland annat brev som författaren genom ett nästan otroligt sammanträffande fått tillgång till genom sin egen farmor, blir Hubert von Blücher en levande guide till ett av världshistoriens mest dramatiska skeenden. 

Marcus Walléns journalistiska prosa är rapp och effektiv, och hans egen genuina nyfikenhet kring ämnet färgar av sig och håller kvar läsaren. När jag till sist lägger ned "Nazgiguldet och de invigdas hemlighet" slås jag av hur oväntat aktuell den känns. I samma veva som boken kommer ut skrivs det om hur viktig guldreserven är för Nicolas Maduros desperata försök att hålla sig kvar vid makten i kollapsande Venezuela. 

Samtidigt visar statistik att världens centralbanker med Ryssland i spetsen under 2018 köpte mer guld än under något år sedan 1971. Femtio år efter sin formella pensionering visar guldets glans inga tecken på att falna. LÄS MER – Johan Anderberg: Är nationalekonomin till för oss människor?SAKPROSA

MARCUS WALLÉN
Naziguldet och de invigdas hemlighet

Albert Bonniers, 350 s.Av Andreas Cervenka

Marcus Wallén har arbetat i 20 år som journalist och nyhetschef på Expressen, han slutade i januari i år. Därför recenseras boken av Andreas Cervenka, journalist på Dagens industri.


I tv-spelaren nedan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, denna gång med gästerna Katarina Bjärvall, aktuell med boken "Störningen: adhd, pillren och det stressade samhället" och Expressens kulturskribent Isobel Hadley-Kamptz. 

Kultur-Expressen finns också som podcast.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.