Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Godsherrar, SD-politiker och svettiga samlag

Författaren Ann Heberlein.
Litteraturkritiker Amanda Svensson.
Foto: LUDVIG THUNMAN

Amanda Svensson har läst Ann Heberleins romandebut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Innan samhällsdebattören Ann Heberlein började kartlägga våldtäktsmäns födelseland och skriva konspiratoriska böcker om mångkulturens skadeverkningar var hon känd som etikdoktor med ett intresse för religions- och moralfrågor. Innan det får man förmoda att hon läste en hel del så kallade flickböcker med röda ryggar. I romanen "Allt kommer nog att bli bra" samsas alla dessa intressesfärer, och det med tämligen nedslående resultat. 

Intrigen är enkel: Den inte längre helt unga Annika återvänder till sin hemort Borrby i Skåne efter många år i England. Hon har blivit lämnad av sin man, en framträdande gallerist, och snart dör hennes mamma. Ensam på vischan lider hon alla helvetets kval, tills hon blir uppraggad av en tjusig man med ridbyxor och stabilt borgerliga värderingar. 

Hederliga godsherrar

Efter lite förvecklingar, många ridturer på stranden och några svettiga samlag får Annika sin prins och bestämmer sig för att kanske ändå stanna i Borrby, med sin sköna blandning av hederliga godsherrar och sverigedemokratiska kommunpolitiker – må så vara att de kallar muslimska kvinnor för hucklekärringar, innerst inne har de ju hjärtan av guld!

Att jag inte delar Heberleins förenklade världsbild – den av invandrarfientliga krafter så omhuldade motsättningen mellan vanligt, hederligt folk på landet och kosmopolitiska storstadsbor med godhetsneuros – är dock inte min största invändning mot denna banala historia. Det största problemet är att hantverket är så taffligt. 

Enkla markörer

Här finns väldigt lite, om ens någon, gestaltning. Allt som händer skrivs läsaren på näsan. De dramatiska vändningarna kommer plötsligt och omotiverat, och löses lika fort. Karaktärer beskrivs genom att stapla enkla markörer på varandra – Annika har Smeg-produkter i sitt engelska lantkök, Borrby-väninnan äter bara smörgåstårta – och stilen är full av klumpiga upprepningar. En duktig redaktör hade kunnat gå fram som en slåttermaskin – med risk för att det då bara hade funnits stubb kvar.


ROMAN

Ann Heberlein

Allt kommer nog att bli bra

Mondial, 245 s.


Amanda Svensson är litteraturkritiker på Expressens kultursida och författare. Hennes senaste roman är "Allt det där jag sa till dig var sant".


I tv-spelaren ovan visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen, där Loa Falkman och Rickard Söderberg minns Birgit Nilsson. Programmet finns också som podcast.