Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fredrik Backman pendlar mellan crazy och melodram

Fredrik Backman.Foto: Linnéa Jonasson Bernholm
Sven Olov Karlsson.Foto: YLWA YNGVESSON

I Fredrik Backmans nya roman ”Människor med ångest” blir en lägenhetsvisning plötsligt ett gisslandrama.

Sven Olov Karlsson läser en feel good-författare för de som bär skiten inom sig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Lägenhetsvisningar är ångest. För de flesta är budgivning och mäklarsvada lika olidligt som ett gisslandrama. Det är också ramhistorien i Fredrik Backmans nya roman, där en brokig skara på visning någonstans i Sverige råkar bli tillfångatagna av en bankrånare på flykt.

Berättelsen rullas upp av dels en allvetande författare, dels i vittnesförhören efteråt. I kåserande stil saxas mellan crazykomik och melodramatisk gråtmildhet. Till en början med rycks jag med. Man vill ju veta hur det går. Vems är blodet på golvet? Vad har alla karaktärer för dolda samband?

Men gåtorna snarare löses upp än får lösningar. Må så vara. Trogna läsare lär skrocka ändå åt supersura gubbar, rara (eller nedlåtande) tanter, klantiga klantskallar och riktiga arslen. För oavsett om livet är nära sitt slut eller i full blom så går det tydligen att ägna långa dialoger åt att haka upp sig på skitsaker, missförstå varandra, eller råka gör fel och vägra erkänna det.

Uppköpare av film- och scenrättigheter kan också fynda, redigera bort berättarröstens tjugofemöresvisdomar så har ni ett farsmanus.

 

LÄS MER – Björn Af Kleen om fenomenet Fredrik Backman 

Lista på hjälpnummer

Framgångssagan Fredrik Backman seglar alltså vidare, kanske ännu lite under kulturradarn. Han tycks också fortsätta försöka använda sin litterära plattform till att göra något slags skillnad: redan när denna bok låg i vaggan berättade han om sina upplevelser av utbrändhet, panikattacker eller av att uppleva ett självmord på nära håll. Sådana plågor är också minsta gemensamma nämnaren för karaktärerna i ”Folk med ångest”.

I finlitteraturen är ju ämnet ångest formulär 1 A. Att ägna ett feel good-verk åt samma sak och sist till och med lägga till en lista på hjälpnummer att ringa är något annat. Något som kan hjälpa alla vanliga där ute, de där som bara bär skiten inom sig, mot ett första steg i rätt riktning. Fredrik Backman kan konsten att läsa sådana människor, och de lär läsa honom.

ROMAN

FREDRIK BACKMAN

Folk med ångest

Forum, 346 s.

Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

 

I tv-spelaren högst upp i artikeln visas det senaste avsnittet av Kultur-Expressen. Veckans gäst är artisten Pugh Rogefeldt, mottagare av årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 750 000 kronor. Programmet finns också som podcast.