Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förtrollande språk i tysk må bra-roman

Mariana Leky. Foto: Pressbild
Nina Lekander. Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN / NORSTEDTS

Tyska Mariana Leky har gjort succé med sin storsäljande och prisbelönta "Drömmen om okapin".

Nina Lekander läser en charmig må bra-roman där allt kan vridas och vändas på.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Okapi? Ett afrikanskt, sällsynt giraffdjur av en högst egenartad fason, drag av tapir och zebra. Skyggt och hemlighetsfullt. Ett djur man bara kan drömma om att någon gång få skåda.

Och det är vad Selma i en liten ort i västtyska Westerwald enstaka gånger drömmer – om mötet med en okapi. Varefter någon bybo dör inom ungefär ett dygn. Detta höljt i största hemlighet, emellertid på en plats där minsta möjliga sekretess råkar råda.

Hos Selma bor det tioåriga barnbarnet Luise, delvis jagberättare i denna storsäljande, prisbelönta och spännande må bra-roman. Den har av tyska recensenter beskrivits som både sagolik och (oftast godartat) kitschig. Men ”Drömmen om okapin” – utspelande sig 1983, 1995 och 2005 – hålls samman och förtrollar genom Mariana Lekys skickliga stilföring, kompositionstalang och språk. Och av den ömhet författaren hyser för sina gestalter, liksom den kärlek vilken till syvende och sist råder byborna emellan.

Man måste bara charmas av dem alla: sarkastiska Selma, sökande Luise, vidskepliga Elsbeth, vresiga Marlies, Luises originella föräldrar och inte minst den vänliga optikern som i ”hemlighet” älskar Selma … med flera, alla tecknade med lika lätta som pregnanta penseldrag. (Mycket väl översatta, bara med lite överdriven satskommatering då och då.)

Humor och magisk realism

Efterhand lägger jag märke till anteciperingarna: dörrar som öppnas, golv som sviktar, djurens symboliska betydelse. Den sjabbiga hunden Alaska tycks till exempel odödlig. Till skillnad från Luises bästa barndomsvän Martin, den vanskötte lille tyngdlyftaren som mister livet i samband med just en dörr. Stor sorg. Paus i bybruset.

Men 1995 kommer en främling till byn, dyker upp mitt ute i uggleskogen: den mantelklädde tysken Frederik, till vardags buddhistisk munk i Japan. Den vackraste man som Luise någonsin sett och genast – blygt – förälskar sig i. Tusentals mil och många år ska dock skilja dem åt; sammanfogade blott genom taffliga telefonsamtal och känsloskiftande brev.

Somliga läsare må reta sig på bybornas godhet och välvilja (med undantag kanske för en okänslig psykoanalytiker med knarrande läderjacka). För min del gör det då inget. Uppväger med råge gör de små dropparna magisk realism och den genomgående humorn i vardagen, i stort som i smått: optikerns uppfordrande inre röster, Luises lynniga telefonsvarare och hennes sneda bokhylla.

Allt kan vridas på, allt kan vändas: ”Jag tänkte, att jag vad gällde lättvindiga avsked, inte fick låta mig luras in i ett hörn, att man kunde undgå döden: så länge ingen dör, är varje avsked förhandlingsbart.”

Kärlek och zenbuddhism

Dödshot kan rentav vara sorglustiga, och både kärlek och zenbuddhism kan skojas med och om. Eller tjäna som tröst i trångmål under ”det högst ärade här och nu”. I väntan på Frederiks återkomst tänker Luise:

”Hjärtat var inte vant vid så mycket uppmärksamhet och klappade därför irriterande snabbt. Jag visste att det skulle sticka i en arm vid en hotande hjärtinfarkt, men inte i vilken, och därför stack det i båda armarna.”

Och den älskvärde optikern sliter sig från sitt kära perimetriska instrument och förklarar för oss att ”se på betydde att skilja på, att någonting inte kan försvinna, när man inte försöker att skilja det från allt det andra”.

Okapiskt opakt, men kontextuellt klargörande.

 

ROMAN

MARIANA LEKY

Drömmen om okapin

Översättning Rebecca Kjellberg

Thorén & Lindskog, 300 s.

 

Nina Lekander är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!