Jack Werner Foto: Gabriel LiljevallJack Werner Foto: Gabriel Liljevall
Jack Werner Foto: Gabriel Liljevall

Förjävliga nätmyter – vår tids Klintbergare

Publicerad

Jack Werners nya bok avhandlar nätmyter, fake news och bristande källkritik.

Elin Grelsson Almestad läser en spretig och mångordig bok som inte stryker någon medhårs.

RECENSION | SAKPROSA. Journalisten Jack Werner är konnässör i virala skrönor i en rad sammanhang; som föreläsare, krönikör, programledare för "Creepypodden" i P3 och författare till boken ”Creepypasta” (2014) om spökhistorier på internet.

I ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” tar han ett rejält grepp om nätmyter, fake news och bristande källkritik. På nästan 350 sidor avhandlas allt från de tidigaste nätmyterna till de mest aktuella exemplen, som så kallade ”hatstormar” mot allt från SVT:s omklippning av Kalle Anka till Åhléns Luciareklam, eller den märkliga clownskräcken under hösten 2016.

Werner döljer inte vem förebilden är; folkloristen och etnologen Bengt af Klintberg förekommer ofta som referens i ambitionen att berätta om samtida folksägner som med sociala medier och internetforums hjälp sprids på ett helt annat, och mycket snabbare, sätt än förr. Samtidigt är Werner journalist och syftet med boken är också att diskutera hur lätt källkritiken får stå tillbaka när snabb spridning blivit allt viktigare för såväl propagandamakare som mediehus.

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Nej, internet utvecklade inte demokratin 

"Bra sagt, Dan!"

Det är inte en lätt balansgång att kombinera dessa två: att å ena sidan presentera virala myter, deras ursprung och spridning i en lättsam ton och samtidigt fördjupa diskussionen om kollektiva beteenden, privat och offentligt på nätet och bristande källkritik.

Ofta fastnar boken i försöket att vara allt detta och täcka så mycket som möjligt och analyserna blir svepande och ytliga, medan historierna blir alltför många.

Som bäst är Werner i tydligheten med att inte stryka någon medhårs när det kommer till alltför snabba retweets eller likes. Jag skrattar gott åt hur den rasistiska propagandisten misslyckades med att byta fejkkonto och ryggdunkade sig själv i den ökända kommentaren ”bra sagt, Dan!” men sätter skrattet i halsen i ett nästkommande kapitel.

 

LÄS MER – Håkan Boström: Journalister är inga sanningskommissarier 

Fejknyhet om Lega Nord 

För gillade och delade jag inte den där historien om Lega Nord-aktivisterna som skulle göra en poäng av hur enkelt det var för asylsökande att ta sig över Medelhavet men själva tvingades räddas ur havet av maltesiska armén?

Den som spreds i mitt flöde under ett par dagar och som jag nog aldrig riktigt kollade upp ordentligt, för det var ju en kul historia liksom. 

Med ett bättre disponerat material och en hel del rejäla strykningar hade just den poängen framgått tydligare: vi är alla en del av ett nytt medielandskap där vi med nya metoder sprider såväl myter som propaganda utifrån vår egen världsbild.

I grunden har Werner något viktigt att säga till oss som någon gång har klickat ”dela” utan att riktigt kolla upp vad det är sprider. Och det har, tyvärr, de allra flesta av oss.

 

SAKPROSA

JACK WERNER

Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå

Albert Bonniers, 344 s.

 

Elin Grelsson Almestad är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Elin Grelsson Almestad
Elin Grelsson Almestad
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag