Richard Ford. Foto: Laura Wilson.
Richard Ford. Foto: Laura Wilson.

Författaren framställer sin försiktiga familj

Publicerad

Richard Fords nya roman beskriver en tänkande tystlåten familj som har svenska drag. Sven Olov Karlsson tycker att det känns välgörande i en tid när USA låter väldigt högt.

I en typisk – men trots hur det än kan verka – gripande scen i Richard Fords roman ”Kan jag vara Frank med dig?” från 2014 kämpar berättarjaget diskret för att hålla tyst på en ofrivillig tarmrörelse.

Var det en gräns för vad han finner passande att beskriva? O nej. I memoarerna ”Mellan dem” leder Ford läsaren förbi både personligt och privat, in i det mest triviala av levandet och dess olika plågoris. Ett med gamla familjefoton illustrerat verk, som avhandlar såväl pappas hemorrojder som mammas bröstprotes. Jag fattar hur det låter, men prosan är skriven med stor kärlek och skicklighet. Han är som en forskare, i varje detalj redo att reflektera kring vad han vet eller inte, vad som är belagt eller bara antaget. Visa luckorna snarare än fylla igen dem.

 

LÄS MER – Martina Montelius: Fords Hemingway-ättade isbergsteknik

Flackar omkring i amerikanska södern

Under sent 1930-tal flackar Parker och Edna Ford omkring i amerikanska Södern, fria, lyckliga. Men även stoiskt barnlösa. 1944 uppstår, alltså mot förmodan, det enda barnet. En iakttagare av sina vuxna. Richard Ford beskriver hur det är att aldrig kunna sluta att vara sina föräldrars son. 

Mamma och pappa gillar pojken och varandra. Är som folk är mest, inte dysfunktionella men sådana som sällan styr upp mer än de absolut måste: ett hem och fast adress blir det först när Parkers chef förklarar att det är hög tid. En ståtlig, ändå bortkommen man, en skarp men allt annat än driftig fru, man anar likheter med det undergångsdömda föräldraparet i Fords succéroman ”Kanada”.

Blygsel och tafatthet

Svenskar vill gärna beskylla sig för en massa drag varav alla är centrala hos Richard Fords amerikanska karaktärer, som blygsel och tafatthet. Sävlig villrådighet. Ingen säger något. Istället tänker de desto mer. Och tack gode gud för det. När USA låter som en biltuta – vars mekanismer Ford förklarat i sina essäer om Trump – är det en lisa att följa hans djupborrande i ännu en tystlåten familjehistoria, kanske hans allra starkaste.

 

Memoarer

Richard Ford

Mellan dem

Översättning Nille Lindgren

Brombergs, 185 s.

 

Sven Olov Karlsson är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Sven Olov Karlsson
Sven Olov Karlsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag