Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författare som alla verkar hata nationen

Regissören Michael Haneke finns med i boken.
Foto: Hans Punz / AP
Nobelpristagaren Herta Müller.
Foto: Stephanie Von Becker

Cecilia Hansson har intervjuat centraleuropeiska intellektuella i boken "Hopplöst, men inte allvarligt".

Per Wirtén läser en rapport om den europeiska kampen mellan konservativ nationalism och EU-gemenskap.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Sommaren 2016 avled författaren Péter Esterházy i en elak och snabb cancer. Cecilia Hansson hann träffa honom innan sjukdomen slog till för att ställa frågor om litteraturen och det ungerska läget. Han verkade då ansluta sig till den sarkastiska centraleuropeiska attityden: Läget är hopplöst, men inte allvarligt.

Den nationella konservatismen har återvänt som pekoral. Men kan man verkligen skratta, är det inte allvarligt på allvar?

Esterházys hopp

Några månader senare, när han drabbats av cancern, skickade han ett mejl, med mer sammanbitet tilltal:

”Tonen hårdnar, åsikter som man inte hört på länge, omänskliga, kalla utsagor, hörs såväl i Ungern, som i resten av världen. [ … ] Ungern och hela kontinenten är på väg att glida någonstans, och jag vet inte vart. Denna min vanmakt, detta icke-vetande, är definitivt inte bra.”.

Avslutningsvis justerade han det gamla talesättet så här: läget är hopplöst, men allvarligt. ”Kanske för detta allvar oss ändå till något som vi nästan skulle kunna kalla hopp”.

Cecilia Hansson har intervjuat centraleuropeiska intellektuella.
Foto: Martin Vallin / NATUR KULTUR


LÄS MER: Peter Esterházy – författaren som fintade som en fotbollsspelare

Nádas tanklöshet

I en avlägsen ungersk by träffade Cecilia Hansson också en annan bjässe, Peter Nádas, som lagade en trerätters middag åt henne och grubblade över vad som händer med tidens flykt när man skriver romaner som tar tjugo år att slutföra. Nádas pekade ut ett annat hopp än allvaret, nämligen vardagslivets tanklöshet. Människorna lever förströdda liv som helt enkelt inte är gjorda för diktatorisk disciplin. Orbán ägnar sig åt ett småaktigt spel som inte skrämmer den oppositionella Nádas. Inte ännu.

Jag vet inte riktigt vad det är för slags bok Cecilia Hansson skrivit. Hon har gjort intervjuer med arton kända författare, filmare, dramatiker och konstnärer. Med den ärligt enkla formen fråga-svar påminner den mest om ett meganummer av en bra kulturtidskrift. Intervjuerna i amerikanska Paris Review är möjlig förebild, även om hon inte når lika högt.

Péter Esterházy blev mer sammanbiten.
Foto: Dan Wesker / FÖRLAGSBILD

De hatar sina länder

Jag tror man ska läsa ”Hopplöst, men inte allvarligt” som en rapportbok från läget i tre länder – Österrike, Ungern och Rumänien. De förenas av förljugen historia, läskig politik och fantastiskt stilskarpa, plågsamma, ältande berättelser. Michael Hanekes nersläckta mörker, Herta Müllers skoningslöshet och Lászlo Krasznahorkais stillastående störtregn. Vem blir inte sugen?

Alla verkar hata sina länder. ”Ungern är en sjukdom”, ”Österrike är ondskefullt”. I Rumänien gräver filmaren Radu Jude, dramatikern Gianina Carbunariu och andra metodiskt upp landets historiska lik. I vinter har författaren Mircea Cartarescu nästan varje dag stått på Bukarest torg för att protesterar mot den kleptokratiska klassens återkommande kuppförsök. Ingen verkar egentligen vilja vara ”politisk” – men alla känner att de måste. Någon säger att samtiden är som en djungel, men att det då finns plats för mod.


LÄS MER: Per Wirtén om varför vi behöver en populism till vänster


Konstnären Dan Perjovschis berättelse om den rumänska isoleringen före 1989 är rolig och oförglömlig. Efter kommunismens fall blev han tvungen att snabbt smälta trettio år av konst han inte ens hört talas om. Vad var performance? Graffiti? Joseph Beuys? Han kände inte ens till dadaismen, trots dess rumänska rötter.

Efter några korta besök har jag lärt mig tycka om Rumänien. Bukarest är bullrigt motsägelsefull, som en sargad världsstad. Men när jag försöker övertyga olika vänner tror de att jag provocerar dem. Våra blickar över Europa skyms fortfarande av fördomsfulla stereotyper och kategorier. Hanssons bok rubbar dem.

De tre länderna bildar ett upphettat koncentrat av det europeiska tillståndet. Konservatismens frammarsch. Det skarpa vägvalet mellan åternationalisering och Europatanken. Deras frågor angår alla.

Österrikes självplågeri

Wien är bokens gåta. Där förenas ett våldsamt och sarkastiskt kulturliv med en gammal borgerlighet som håller på artigheten. Konfrontationerna har varit hårda. Känslorna starka. Men samhörigheten ändå ömsesidig. Den hänsynslösa Wienaktionisten Hermann Nitsch har blivit nationalikon. De förmögna vill nu ha hans utstrukna djurblod på representationsvåningarnas väggar.


LÄS MER: Medierna måste släppa myten om den ostoppbara högervågen


Alla Cecilia Hansson träffat i Wien brottas med att försöka förstå sin stad, sitt land, sin historia. Där fogades den moderna antisemitismen samman, i början med vänsterpolitiska förtecken, och där fick också den nya högernationalismen sitt stora europeiska genombrott med Jörg Haider. Några identifierar de manliga brödraskapen som en kvardröjande spärr mot en mer avspänd miljö. Maskulinisterna, fräser Marlene Streeruwitz med befriande självklarhet.

Det är som att Österrikes dramatiska historia – från imperium till fattig småstat, den entusiastiska anslutningen till Nazityskland och efterkrigsårens förfalskade offermyter – skapat en scen för självplågeri. Upproren mot lagren av lögner har varit mer existentiella och oregerliga än kyligt politiska. Dramatikern Peter Turrini jämför med 68-orna i Tyskland. ”Där gjorde studenterna revolt, här hade vi en konstaktion där man bokstavligen sket på universitetet. Vi är mer privata i allt.”

Men det finns en avgörande fråga som Cecilia Hanssons intervjuer inte besvarar – eller ens berör. Hur tänker 25-åriga poeter och filmstudenter, är de invaderade av samma historiska spöken som sina föräldrar?


Per Wirtén är författare och skribent på Expressens kultursida. Han ger i vår ut boken "Är vi framme snart?" om EU.

Sakprosa

Cecilia Hansson

Hopplöst, men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa.

Natur & kultur, 320 s.