Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fet vinst till boken om svältens Sverige

Magnus Västerbro fick priset för årets Svenska fackbok.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karin Olsson.

Karin Olsson kommenterar Augustvinnaren i fackboksklassen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR | AUGUST. "Detta barkbröd smakar Augustpris", skrev Expressens kritiker Sven Olov Karlsson om Magnus Västerbros "Svälten: hungeråren som formade Sverige". Så blev det också. Västerbros populärhistoria om 1860-talets nödår tog hem årets pris i fackboksklassen. Han petade därmed ned de mest omtalade konkurrenterna, Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg, "Mannen i skogen", och Alexandra Pascalidous "Mammorna".

Det är lätt att se varför "Svälten" trots hård konkurrens kunde bli en vinnare. Boken är en populärhistorisk pärla, slank till formatet men generös med levande berättelser om ett Sverige i armod där stora och små svalt ihjäl, samtidigt som kungligheterna ställde till med överdådiga bröllop och mat exporterades utomlands. 

Bättre och bättre

För bara 150 år sedan var Sverige ett riktigt skitland och Västerbros historielektion ger perspektiv på vår egen stinna tillvaro. Men som han själv sa i sitt tacktal: det finns beröringspunkter med samtiden som gör den till något mer än en berättelse om förfluten tid. Efter den heta sommaren med stora skogsbränder har vi börjat fundera över om matförsörjningen faktiskt kan hotas. Vad gör vi den dag klimatkatastrofen eller kriget tömmer hyllorna? Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" som skickades ut till alla hushåll i våras är tecken på ett nytt beredskapsläge. Det är ingen naturlag att det blir bättre och bättre dag för dag.

Albert Bonniers förlag

Augustpriset är bokbranschens pris, och jag tror att "Svälten" kommer att bli en populär julklapp. Med tanke på svenskarnas nästan neurotiska intresse för och emot (viss) mat har ämnet en laddning bortom de snävt historieintresserade. Succéer som "Historieätarna", med Erik och Lotta som i grå hucklen kokar livremmar och gräs till soppa, är också en bra fond. Så, grattis även till Albert Bonniers förlag. Eller ska man kanske säga: bon appetit!


Karin Olsson är kulturchef på Expressen.