Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farlig äventyrsresa in i Systemets spritdimmor

Måns Wadensjö. Foto: PETTER JÖNSSON / BONNIERS
Martina Montelius. Foto: OLLE SPORRONG

Måns Wadensjös nya roman utforskar Systembolaget som arbetsplats.

Martina Montelius läser en skräckskildring av ett psykologiskt totalhaveri.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Måns Wadensjö är något av en skönlitterär Roland Paulsen; samma på ytan raka språk med en rökslinga förvriden humor mellan bokstäverna. Han gräver inte i första hand ned sig i sina gestalters psyken, utan placerar dem snarare i specifika sammanhang och ser vad som händer. Det kan röra sig om en förlossningsavdelning, en förort – eller, som i nya “Monopolet”: Systembolaget.

Mer än en butikskedja är Systemet ett monument över det institutionaliserade svenska hoppet. I detta fall: hoppet om att kunna kontrollera alkoholens potentiellt livsfarliga makt över människan genom begränsade öppettider och tydlig information om det vi alla egentligen vet om rusdryckernas listiga förförelsekonst. Samhället försöker hjälpa oss att överleva tillräckligt länge för att få klaga för full hals på äldrevården. Det är vackert på ett vagt skrämmande vis. 

I “Monopolet” träder huvudpersonen Alice in i ett annorlunda underland; det som bebos av tusen sinom tusen flaskor och bag-in-boxar, mer eller mindre suspekta kunder, whiteboards och kontrollräkning. Från början är hon timanställd, men hon sugs ända ned i flaskans botten av den långsamma tillvänjningens hypnotiska kraft.

Successivt marineras hon i sin arbetsmiljös osunda vätskor; först är det språket, som är klaustrofobiskt arbetsplatsspecifikt. Personalen har smeknamn på stamkunderna: “Gårdstomten”, “Explorertanten”, “Bajsmannen” – och givetvis lär sig Alice snabbt att kommunicera professionellt om druvor och regioner.

 

LÄS MER – Annina Rabe om Måns Wadensjös "Människor i Solna" 

Alkoholfyllt akvarium

Men det stannar inte där. Butiken är med sina rutiner, arbetskamrater, upptrappning inför helgerna, sortering och andrasortering och till paranoia gränsande kontroll en levande organism som tar över Alices medvetande och tillvaro. Gradvis evaporerar hennes eget liv, allt kretsar kring det monomana pysslandet med arbetsplatsens angelägenheter och grubblerier kring butiken och dess befolkning.

Även utanför arbetstid ser hon världen med andra ögon. Ögon renade genom den nogsamt organiserade verksamhetens friska spritbad. Det som en gång var Alice är nu en av djuret Systembolagets många celler, och tillvaron blir ett alkoholfyllt akvarium utan flyktvägar.

Så växer boken bortom den putslustiga skildringen och blir en farlig äventyrsresa in i arbetsplatspedanteriets utmärkt välstädade labyrinter. Språkligt är detta Wadensjös hittills största triumf, och till skillnad från de tidigare böckerna är den här också en påträngande skräckskildring av ett psykologiskt totalhaveri.

Den som sjunker för djupt in i ett system, vilket som helst, hittar kanske aldrig ut igen. 

 

ROMAN

MÅNS WADENSJÖ

Monopolet

Albert Bonniers, 278 s. 

 

Martina Montelius är författare, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.