Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett lesbiskt uppvaknande får det att brinna i mig

Anna Nygren.
Foto: Eva Cederwall
Linda Skugge.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Anna Nygrens debutroman ”Hunger” skildrar ett lesbiskt kärleksuppvaknande.

Linda Skugge speglar sig i den och känner hur det börjar brinna i henne. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Jag önskade mig bara en enda sak i födelsedagspresent. Att få hångla med en viss person som jag länge varit tänd på inne på toa på Brillo och innan var kvällen var slut stod vi där. Bara hon och jag. Och det var så sinnessjukt jävla hett. Så mager, så fast och så … mjuk. Smakade så gott. Jävlar i helvete.

Hur ofta uppfylls EXAKT det man velat ha, viskade jag. Shit, var det enda hon viskade tillbaka. Sedan förlorade jag mig i den där platsen. Den som Anna Nygren i sin debutroman ”Hunger” så bra beskriver och som ligger exakt sju centimeter under naveln.

”Hunger”

En sen kväll en månad senare kliver jag på ett nattåg till Malmö för att lugna mina stormiga känslor. De prick sju centimetrarna nedanför naveln bultar konstant och under natten använder vi min underbara maskin flera gånger. Sladden räcker trots att det enda eluttaget sitter i taket. Utöver maskinen har jag enbart packat ett par böcker av Elfriede Jelinek. För vägledning. 

I ”Vinterresa” stryker jag under ”jag halkar ur mig själv”, ”så inspärrad”, ”vet inte vad den skall dölja för vem” och efter en natt med ömsom maskinen ömsom Jelinek förlorar jag mig i Anna Nygrens ”Hunger” där hon ”lagt en historia inuti min kropp” och finner alla svar jag behöver vilka är att jag bara tänker låta dem som bryr sig om mig på riktigt ta i mig samt aldrig mer läsa en dålig bok. Utan endast alster av riktigt begåvade pennor som Anna Nygrens vars verk inte ens har en tillstymmelse till en sådan där ”gestaltning” som förlagen helt obegripligt är besatta av. När det enda som gör livet värt att leva är få insupa fullständigt egna röster, en sådan som Nygrens, där hennes lesbiska kärleksuppvaknande tack vare den totalt konstnärliga friheten där hon precis som hur hon vill blandar dialog, sms, dagboksanteckningar, Wikipediaartiklar, listor får det att börja brinna i mig.

Prick sju centimeter under naveln.

Plötsligt blir allt kristallklart.

Allt glittrar av våldsam ömhet. Fingrarna på varje kroppsdel. I närheten av här.

För att tala med Nygren.


ROMAN

ANNA NYGREN

Hunger

Lesbisk pocket, 231 s.


Linda Skugge är författare och medarbetare på Expressens kultursida.Lyssna på ”Lunch med Montelius”

https://embed.radioplay.io?id=76618&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.