Eric Ericson & Anders Bennysson / Så fungerar samhället

Publicerad
Uppdaterad
Johan Hilton om ett snille till samhällskritiker.
Nästa gång någon beklagar sig över det bedrövliga svenska satirklimatet: dunka Eric Ericsons samlade produktion i huvudet på henne.
Efter tre egendomliga humorböcker framstår den snillrike mångsysslaren allt mer som vår tids stora svenska civilisationskritiker.
Jag skojar inte. Läromedelspastischen Så fungerar samhället (författad tillsammans med Anders Bennysson) är en av de senaste tio årens klyftigaste diskursanalyser av alliansens och konsumtionsfundamentalismens 2000-tal.
I Ericsons och Bennyssons tonfallssäkra dystopi har tilltron till dystra nationalekonomiska modeller och hurtig framstegsfundamentalism dock nått sin logiska slutpunkt: ett slags, till liberal demokrati förklädd, diktatur i ständig nyemmission, där nyfödda individer registreras hos Bolagsverket och människovärdet bokstavligt mäts i kronor och ören via avancerade avkastningskalkyler.
Men uppenbarligen har den tänkta framtidsmedborgarens tilltro till samhällsfunktionerna börjat svikta, för det ena hejigt pedagogiska kapitlet efter det andra gör sitt bästa om att övertyga läsaren om att hon lever i den bästa av världar.
Kit kat-chokladen innehåller numera både antiinflammatoriska ämnen och antibiotika och det vinner DU på! Bäst-före-datumet på dina gymnastikskor är till för att DU ska känna dig trygg och höjer dessutom din levnadsstandard! Findus egen poliskår patrullerar i stökiga områden i utbyte mot att företaget får ensamrätt på försäljning av frysprodukter och det tjänar ALLA på!

Det satiriska anslaget i Så fungerar samhället är, kort och gott och till skillnad från Ericsons tidigare böcker, vare sig öppet för tolkning eller ens särskilt sofistikerat och efter ett tag blir det repetitiva tonläget rentav tröttsamt. Men det är vår egen samtids eviga konsumtionspropaganda, copyfloskler och fördummande marknadsretorik också och mot sådant bör en god samhällsmedborgare vaccineras.
Just därför ter det sig självklart att den här texten måste avslutas med en av de klichéfraser Ericson och Bennysson gör sig lustiga över: alla svenskar bör köpa Så fungerar samhället nu.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag