Ellen Mattson är i litterär högform. Foto: Kristin LidellEllen Mattson är i litterär högform. Foto: Kristin Lidell
Ellen Mattson är i litterär högform. Foto: Kristin Lidell
"Tornet och fåglarna"."Tornet och fåglarna".
"Tornet och fåglarna".

Episk svensk krigsflopp

Publicerad

Ellen Mattson har skrivit en roman om ett episkt svenskt misslyckande. Amanda Svensson finner kopplingen till samtiden i ett stycke genant krigshistoria.

Överste Henrich Danckwardt tillhör förlorarna i svensk krigshistoria. Hans karriär fick ett snöpligt slut: Efter lång och trogen tjänst under Karl XII förlorade han 1719 Karlstens fästning på Marstrand till dansken, sedan han låtit sig psykas av den lömske sjökaptenen Peter Tordenskjold

Trots att Danckwardt hade kunnat hålla fästningen i veckor kapitulerade han efter bara ett par dagar. Han stämplades som ynkrygg, fängslades och avrättades. 

I sin tionde roman, ”Tornet och fåglarna”, gör Ellen Mattson ett försök att förklara hur en kompetent så totalt missbedömer en situation. 

Mattson är bosatt i Ljungskile

Det är ett psykologiskt porträtt av ett liv i självuppoffringens tecken, men också en tveeggad kärleksförklaring till det karga västkustlandskap som Mattson, bosatt i Ljungskile, känner så väl. Hon fäster sin berättelse om vanmakt, isolering och tvivel vid fästningens klaustrofobiska väggar, vid tornet som sträcker sig mot himlen och fåglarna som ständigt kretsar ovanför. ”Tornet och fåglarna” är, precis som många av Mattsons tidigare romaner, delvis en berättelse om ett landskap och dess inverkan på människan. Den är också en påminnelse om det meningslösa i att föra krig för att vinna fred. 

Som Danckwardts klarsynta syster påpekar när han vill offra staden Marstrand för att rädda fästningen: ”Vad ska fästningen då vara till, om den bara kan försvara sig själv?” 

Rör vid en nerv i samtiden

Det finns något i berättelsen om förloraren Danckwardt som rör vid en nerv i samtiden. Det militära hade länge ungefär samma makt och inflytande som dagens politiska offentlighet, och fungerade likadant när det kom till vem som steg i graderna och vem som fick göra sorti med svansen mellan benen: Dagsformen betyder allt. Ett misstag, och pang – man är slut som artist. 

Ellen Mattson, en av Sveriges mest stabila författare, är dock litterärt i högform och får gärna fortsätta länge till. 

 

Roman

Ellen Mattson

Tornet och fåglarna

Albert Bonniers, 295 s.

 

Amanda Svensson är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok heter "Allt det där jag sa till dig var sant", Norstedts 2014. 

 

LÄS MER: ”Kidnappningen” är en fantastisk historia 

Amanda Svensson
Amanda Svensson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag