Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En välbekant doft av Elena Ferrante i italiensk roman

Domenico Starnone.Foto: Bazar förlag
Annina Rabe.Foto: OLLE SPORRONG

Domenico Starnone ryktas vara medförfattare till Ferrante-böckerna, men vägrar svara på frågor om saken.

Annina Rabe läser hans nya roman, en äktenskapsskildring som får läsaren att tappa tron på tvåsamheten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | ROMAN. Redan på första sidan av italienske Domenico Starnones äktenskapsroman ”Band” känner jag igen något. Den rasande anklagelseakten från hustrun som blivit lämnad för en yngre kvinna, den klaustrofobiska känslan i ett hem som faller samman när den ena parten plötsligt slutar ta ansvar för familjemaskineriet och vänder ryggen åt allt.

Jo, detta är ju, i något omstöpt form, upptakten till Elena Ferrantes ”Dagar av ensamhet”.

Det är knappast något som har minskat spekulationerna kring att pseudonymen Elena Ferrante egentligen är översättaren Anita Raja, gift med Domenico Starnone. Det finns de som tror att paret skrivit Ferrantes böcker tillsammans. Sedan finns det de som menar att det är Domenico Starnone som ensam skrivit Ferrantes böcker, något jag misstänker är för att vissa människor i Italien inte kan acceptera att en kvinnlig författare når sådana framgångar. 

Ja, om detta kan man spekulera, men paret Starnone/Raja tiger. När Starnone i maj besökte den finska litteraturfestivalen Helsinki Lit var det med kravet att han inte skulle få några frågor som rör Ferrante. Det behöver han nu inte heller: han är i sin egen rätt en av Italiens mest framgångsrika författare. 

Mörk äktenskapshistoria

Starnones mörka äktenskapshistoria stannar inte vid kvinnans synvinkel, även den förlupne maken och de båda barnen får ge sin del i den snyggt komponerade romanen. Fram träder bilden av ett äktenskap där ingen av de båda parterna vet varför de är tillsammans, där barnen försummas.

Starnones bok är elegantare och svalare än ”Dagar av ensamhet”, klädd i tonsäker språkdräkt av Helena Monti. Upplösningen (som jag inte tänker avslöja) är också en annan. Ens tro på tvåsamheten förstärks inte direkt av denna bok, även om den beskriver en tid och ett land med något annan syn på jämställdhet än den svenska.

”Band” är en psykologiskt stark äktenskapsskildring, men framför allt en roman om de oundvikliga konsekvenserna av att smita ifrån det livsansvar man en gång tagit på sig.

 

ROMAN

DOMENICO STARNONE

Band

Översättning Helena Monti

Bazar, 173 s.

Annina Rabe är kritiker på Expressens kultursida.