Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En reko böna som heter Brita söker lyckan i Stockholm

Sven Wollter.
Foto: Jan-Ake Eriksson
Sven Wollter.
Foto: Jan-Åke Eriksson

Sven Wollters nya roman handlar om en tuff kvinna från Ådalen.

Maria Edström tycker att han borde ha litat mer på hennes berättelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. ”Den dråpmisstänkta städerskan” kallas hon på Expressens löpsedel – Brita Jakobsson, född i trakten av Ådalen där hon 1931 elva år gammal bevittnade hur grannflickan sköts ner av militär bland strejkande arbetare. 19 år senare bor hon i Stockholm ensam med sin dotter och sätter, medelst en meterlång järnstång, stopp för de övergrepp direktören på Hallman trävaru AB begått mot henne. 


LÄS MER – Maria Edström: Hade inte en annan revolution varit möjlig?


Trots den tunga inramningen vilar det något käckt och glättigt över Sven Wollters roman om Brita, en reko böna som söker lyckan och arbete i Stockholm bland likaledes reko tjommar. Mest utspelar det sig på Södermalm, i en teatral ”swing-it-magistern”-kulisstad av research och klichéer. Då och då understödd av verser som liksom ”sjunger” om Britas belägenhet: ”Kastar sig på Rexen och cyklar som besatt”.

K-märkt kommunist

Brita är lätt att gilla – hon är tuff, förvånansvärt opryd men med självrespekt. När allt med kärlek känns för jobbigt tänker hon på socialismen en stund och mår strax bättre. Intressant nog förefaller Wollter, en av våra K-märkta kommunister, närmast lite spefull mot de alltför ”troende". Den kommunistiske Tobbe, utopist och bråkstake som hamnar i svenskt läger under kriget, är en rätt jobbig figur och konflikten mellan ideal och praktik hade gärna fått drivas ett snäpp längre.

När allt med kärlek känns för jobbigt tänker hon på socialismen en stund

En strängare redaktör hade också kunnat rensa ut de inflikade impressionerna från Wollters egen uppväxt – de stör. Likadant med kapitlet om Britas namne, den verkliga Brita Scherzenfeldt, en modig löjtnantsdotter som på 1700-talet tillfångatogs av ryska kalmarker – kopplingen känns bara konstruerad.

Lita på Brita

Wollter borde ha vågat lita på att Brita Jakobsson ensam kan bära romanen; samtiden verkar ju sakta inse att det här med kvinnans jämlikhet, fackliga rättigheter, arbete och bostad åt alla, är frågor som har en historia. 

Tänk ”Fröken Frimans krig”, ”Vår tid är nu” – en TV-series storyline lurar där i ”Britas resa”.  


Roman

Sven Wollter

Britas resa 

Ordfront förlag

287 s.


Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler texter här. 


LÄS MER – Ulrika Knutson ser fjärde säsongen av Fröken Frimans krig