Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En ordsallad från helvetet Malmö

Kristian Lundberg.Foto: FREDRIK PERSSON / TT / Lindelöws bokförlag
”En liten bok om helvetet”
Victor Malm.Foto: IZABELLE NORDFJELL

Kristian Lundberg tecknar Malmös missbrukargeografi i sin nya diktbok. 

Victor Malm ser ett gott men misslyckat försök. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. När en författare vräker ur sig böcker i Kristian Lundbergs takt får man acceptera att det ibland brister. Förra året gav han ut två böcker, varav den ena, ”Requiem över en förlorad son”, inledde en trilogi över min gamla hemstad Malmö. Visst fanns det fina stunder i den, jag har aldrig tvivlat på Lundbergs förmåga, men den gjorde det samtidigt uppenbart att något, tyvärr svårfångat, i hans stil har blivit annorlunda. 

Klarheten han kunde nå i diktböcker som ”Job” (2005) och ”Mörkret skulle vara som ljuset” (2010) kommer inte. Orden blir drivor, meningarna flöden som snirklar och vränger åt olika håll – ja, det blir många gånger för mycket. Överlastat och bångstyrigt. 

Så också i trilogins andra del, ”En liten bok om helvetet”. Även om den, precis som förra, har sina sidor. 

Den mångförslagne hjältens irrfärd över haven görs snarlik de villovägar som substanssuget tvingar ut diverse missbrukare på.

Titelns liknelse mellan Malmö och hin håles hemvist är banal men passande. Särskilt eftersom den inte spelar med de populära vanföreställningarna om Malmö som en stad förlorad till knark och vapen, utan syftar på Malmös sorliga missbrukargeografi. 

Värnhemstorget. Caroli City. Norra Grängesbergsgatan. För en utomsocknes säger namnen föga, men när Lundberg enkelt målar misären, de slocknande liv som häckar där på vindpinade bänkar, i gathörn, är bilderna upplysande. Blir snygg lärodikt, teckningar av ett lidande som vi har lärt oss att vända bort blicken från. 

Stunderna av höjd är dock korta. ”En liten bok om helvetet” är otuktad, ofta direkt svag. Lundberg använder ”Odysséen” som ett slags bildkälla. Särskilt seglingstematiken brukas flitigt. Den mångförslagne hjältens irrfärd över haven görs snarlik de villovägar som substanssuget tvingar ut diverse missbrukare på. 

Bågen är hårt spänd. Men förutom i en underbar monolog (dikt 7), där en vardagspoetisk gestaltning av tjacknojans kuslighet bryter av, försvinner skönheten bort bland meningsmassorna. Det blir hälften poesi, hälften ordsallad.

 

POESI

KRISTIAN LUNDBERG

En liten bok om helvetet

Lindelöws bokförlag, 112 s.

 

Victor Malm är kritiker och redaktör på Expressens kultursida. 

 

 

När blir SD ett hot mot svensk teater?

Nytt avsnitt av Kulturkriget! Denna vecka möts Ulf Brunnberg, Suzanne Osten och Gertrud Larsson i en debatt om svensk teater.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sin upplevelse av att refuseras och censureras av Dramaten. ”De har sina fördomar och jag får delvis skylla mig själv – jag har ju varit så jävla otrevlig.” Programledare: Daniel Sjölin.

Se även förra avsnittet om konservatismen.