Ariel Levy är reporter på The New Yorker. Foto: David Klagsbrun.Ariel Levy är reporter på The New Yorker. Foto: David Klagsbrun.
Ariel Levy är reporter på The New Yorker. Foto: David Klagsbrun.

En murvels hårdkokta memoarer

Publicerad

Ariel Levy är en skicklig skribent som har upplevt mer än de flesta.

Gunilla Brodrej letar efter djup i berättelsen om hennes liv.

MEMOAR | RECENSION. Det går inte att recensera ett liv, än mindre en sorg. Ändå är det vad jag här är satt att göra. 

Ariel Levys memoarer "När reglerna slutat gälla" handlar om vad som har format denna reporter på The New Yorker och ska enligt förhandsintervjuerna innehålla en ovanlig skildring av en enorm sorg; att mista ett barn efter fem månaders graviditet. Men boken efterlämnar en märkligt tom känsla.

Visst kan det vara befriande med Levys osentimentala, humoristiska, snudd på ytliga ton. Så där som det kan låta när någon halar upp anekdot efter anekdot ur bakfickan. Habilt språk, snabb takt framåt. Bättre på att prata om andra än om sig själv. Väluppfostrat.

Skicklig skribent

Och Ariel Levy är en skicklig skribent. Men när hon skriver om det värsta en människa kan gå igenom med samma stil, utan större inlevelse, känner jag mig övergiven som läsare. Hon tillåter inte att sorgen får ta plats, och då tillåter hon inte heller läsaren att komma in. Hon måste inte det men jag undrar varför hon håller emot, hastar förbi.

 

LÄS MER – Natalia Kazmierska om Ariel Levys feministbibel "Female chauvinist pigs" 

 

Inte heller lär man känna henne på djupet, visst får man en bild av henne i relation till dem hon möter, blir förälskad i eller intervjuar. Hur hon hanterar att leva ihop med sin alkoholiserade partner Lucy. Resorna, strapatserna, middagarna.

Bar

Och efter ett tag har jag ändå hennes personlighet klar för mig – vilket förstås är ett gott betyg – liksom bekväm på en bar, lakoniskt utdelande sina erfarenheter som murvel. Som berättarrösten, jaget, i en film noir. 

Är det för att hon är verksam i en manligt kodad medievärld? Är det därför hon är så snål med utrymme för sig själv, och sitt 19-veckors foster? Så prosaisk med allt som borde få alla klockor att stanna, alla larm att gå? 

För att hon räknar med att läsarna är mer intresserade av allt annat än att hon födde ett barn, ensam, på ett hotellgolv under en resa till Ulan Bator. Och att det barnet dog i hennes armar. 

Själv står jag inte ut med den här sortens hårdkokta murvlar, oavsett kön.

 

Memoar

Ariel Levy

Översättning Anna Lindberg

När reglerna slutat gälla

Natur & Kultur, 230 s.

Gunilla Brodrej är kritiker på Expressens kultursida.

 

LÄS MER – Amanda Svensson: Per Wästbergs nya memoar är för smetig. 

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag