Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En kvinna som vill, ligger inte still”

Katarina Wennstam.Foto: Elisabeth Ohlson / Albert Bonniers
”Dockorna”.Foto: Elisabeth Ohlson
Maria Näslund, kritiker i GP.Foto: Robin Aron / GP

I ”Dockorna” fortsätter Katarina Wennstam sin folkbildande gärning.

Maria Näslund läser en spännande bok om våld mot kvinnor.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION. Spänningsroman är ett fascinerande vitt begrepp. Vi läser vissa för att skrämmas av skogen, andra av samtiden, några för att bli bortfintad av en smart intrig och åtskilliga för att lägga ett lagom klurigt pussel. Vi slukar poliser som lösgodis, suktar efter vackra miljöer, hoppas på ett djup, väljer mellan psykologiskt mörker och mysdeckare med mord i blommande trädgårdar.

I detta enorma utbud har Katarina Wennstam hittat sin plats: folkbildande spänning. På ytan har hennes böcker ett konventionellt deckarupplägg, men mellan mordutredningar och polisromanser får vi också serverat en lättillgänglig föreläsning i juridik, jämlikhet och attityder kring kvinnans sexualitet. 

Som pedagog är Wennstam tydlig och ser till att ingen lämnar klassrummet utan att ha förstått. Visst skriver hon oss på näsan emellanåt, men bäddar samtidigt in budskapet snyggt i sin historia.

Komplicerat värre, som sig bör, och krattat för fortsatt dramatik i nästa bok.

Bokserien om advokat Shirin Nouri och kriminalkommissarie Charlotta Lugn är som många andra spänningsromaner till väsentlig del en berättelse om huvudpersonerna och deras relationer. Lugn jobbar med gärningsmannaprofileraren Eddie Lundström som i sin tur har en affär med Nouri – medan de två kvinnorna attraheras av varandra. Komplicerat värre, som sig bör, och krattat för fortsatt dramatik i nästa bok. Lundström brottas dessutom med äktenskapskris och sin egen bakgrund, utöver tidigare yrkesmässiga misstag som nu knackar på dörren.

”Dockorna” inleds med en 50-årsfest i Stockholm som slutar med ett dödsfall och misstänkt mord. Den senaste DNA-tekniken visar sig få stor betydelse i arbetet såväl som på ett personligt plan, och följer som ett bestämt tema genom boken. Själva deckarintrigen är ganska förutsägbar och det är inte särskilt svårt att ligga före både poliser och biologiska spår i jakten på vem som har gjort vad. Men det spelar heller ingen större roll; man läser vidare av andra skäl.

Det är effektivt berättat och desperationen går nästan att ta på.

När Wennstam gör ett hopp bakåt i tiden och beskriver hur förövaren nästan osynligt smyger ner knark i offrets drink för att senare släpa in henne i en taxi mitt på Avenyn i Göteborg är det ren skräckläsning. Den unga kvinnan polisanmäler våldtäkten, men förundersökningen läggs ner och hon får veta att hon inte ska duscha direkt om det skulle hända igen. Det är effektivt berättat och desperationen går nästan att ta på.

”En kvinna som vill, ligger inte still” är orden författaren haft i huvudet när hon skrivit ”Dockorna”, läser jag i efterordet. Det hade hon knappast behövt förklara; meningen genomsyrar boken från första sidan till den sista och det kan inte finnas någon läsare som lämnar opåverkad. Inte för att det är något nytt – men för insikten om hur det är, har varit och måste bli. Berättelsen visar också vilken betydelse samtyckeslagen har och man läser med hopp om ett bättre slut.

Spänningen ligger i Wennstams ständigt påslagna driv, ambitiösa research och nära förhållande till verkligheten – och förstås i den delikata frågan om hur det ska gå för Shirin, Charlotta och Eddie efter en välplacerad cliffhanger på slutet.

 

 

PROSA

KATARINA WENNSTAM
Dockorna

Albert Bonniers, 300 s.

 

 

Av Maria Näslund
Katarina Wennstam är medarbetare på Expressens kultursida. Därför recenseras ”Dockorna” av Maria Näslund, kritiker i Göteborgs-Posten.