En historiebok som bör läsas i alla skolor

Foto: / MAX STRÖM

Nina Lekander rekommenderar "Godnattsagor för rebelltjejer", en folkbildande bok om 100 kvinnor och flickor som hittat sina egna vägar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

En enastående vacker, uppiggande och upplysande bok är detta; finansierad via Kickstarter av framför allt kvinnor från hela världen. ”The most crowdfounded book of all times”, enligt Wikipedia. Och viktig inte minst i Metoo-tider.

Här trängs inte 100 kvinnor och flickor i en enda ickehierarkisk eller noll kronologisk röra – tvärtom ger de varandra utrymme, de ger oss alla möjliga flyktvägar. ”Godnattsagor för rebelltjejer” borde bli obligatorisk läsning i varenda svensk skola med sina lättlästa och väl översatta minibiografier på vänstersidorna och utsökta illustrationer av 60 konstnärer till höger.

Frida Kahlo.
Foto: / MAX STRÖM

Virginia Woolf

Det är blott titeln som haltar. Boken kunde hellre ha kallats ”Väckarklockor för alla kön i alla åldrar”, och presenterats som både coffee table book för vuxna och allmänt barnkammarlämplig läsning.

Här finns förstås väntade och välbekanta namn som Virginia Woolf, Astrid Lindgren, Yoko Ono, Helen Keller, Florence Nightingale och Malala. Men sökljuset riktas åt alla geografiska håll och epoker, och jag överraskas mest hela tiden av alla dessa krigare, sjörövare, kungligheter, fattiglappar, konstnärer och kockar. Inte visste jag att Julia Child med storsäljaren ”Det goda franska köket” hade varit underrättelseagent eller att den tyska arkeologen och matematikern Marie Reiche utforskade de mystiska Nascalinjerna i Peru. Ännu mindre har jag någonsin hört talas om krigardrottningen Yaa Asantewaa från 1800-talets Ghana, ej heller om den syriska simmaren Yusra Mardini, den jamaicanska drottningen Nanny av Maroonerna eller afghanska Sonita Alizadeh som undslapp tvångsgifte och blev rappare.

Queen Seondeok.
Foto: / MAX STRÖM

Max Ström förlag

Att inte tala om Seondeok av Silla, koreansk drottning på 600-talet. Hon var så klok redan som liten när hon betraktade bild på vackra vallmor som kejsaren av Kina hade skickat till hovet: ”Synd bara att de inte har någon doft”. ”Hur vet du det?” frågade pappa kungen. ”För om de hade doftat gott så skulle det ha funnits bin eller fjärilar på bilden.”

Denna kollektiva kraftsamling ger oss emellertid såväl doft som färg som fläkt från världen. Och felfinnaren i mig hittar bara två misstag i volymen. Ett felstavat stadsnamn och ett uteblivit födelseår, det senare apropå neurobiologen och Nobelpristagaren Rita Levi Montalcini – men det fick mig bara att läsa vidare om denna remarkabla kvinna.

Hoppas nu att Max Ström tar sig an även ”Good night stories for rebel girls 2”. Den otåliga kan förresten redan nu, på sajten rebelgirls.co, gratis ladda ner e-boken ”How to raise confident girls”. Heja!


"Godnattsagor för rebelltjejer" på Max Ström förlag.
Foto: / MAX STRÖM

SAKPROSA

ELENA FAVILLI och FRANCESCA CAVALLO

Godnattsagor för rebelltjejer. 100 berättelser om fantastiska kvinnor

Översättning Hans-Jacob Nilsson och Åsa Jonason

Förlaget Max Ström, 224 s.

Ålder: vilken som helst


Nina Lekander är kritiker på Expressens kultursida. Läs fler texter av henne här.