Erik Bergqvist. Foto: Fredrik HjerlingErik Bergqvist. Foto: Fredrik Hjerling
Erik Bergqvist. Foto: Fredrik Hjerling
"Skuggas vikt"."Skuggas vikt".
"Skuggas vikt".

En bildande diktsamling

Publicerad

Nina Lekander läser Erik Bergqvists lyrik om sprit, sår och Tomteskur.

LITTERATUR | RECENSION. ”Skuggas vikt”? En skum titel som förvisso kan skugga och skymma den vikt eller tyngd som växer fram under läsningen av Erik Bergqvists nya diktsamling. Vid sidan av skuggan: ljus, ett av poesins vanligaste ord. Hos Bergqvist kan ljuset vara föräldralöst, grått eller forma en ”ljusbila” som skär av allt i en lika kuslig som vacker dikt betitlad ”Vintern”: fyra treradiga strofer som börjar i något ljud- och luktlöst samt en ”förödelse som bygger” och slutar i ”Anselm Kiefers färgskala, plus / några obekymrade rådjur, ett /clementinskal. Någon läser. Vem?”.

Såväl raddelning som referenser överraskar rytmiskt. Här finns mycket som jag inte förstår och – förstås – inte behöver förstå och när jag kommer till noterna i slutet av boken blir jag nästan sur. Det var ju så roligt att återminnas och kolla upp sådant som ”mise en abyme”, det vill på svenska säga Tomteskur … en bild i bilden, en så kallad rekursiv bild. Tänk på om inte rengöringsmedel så Drosteeffekten eller M C Escher eller Bach.

Erik Bergqvists listiga diktning belyser åtminstone för mig skuggiga, halvt glömda eller gömda kunskaper från förr. Som Kants analytiska men ändå smått mystiska a priori-sanning ”Alla kroppar har utsträckning”. I diktsviten ”Hur man känner igen de primära kvaliteterna” avhandlar författaren ”Det solida” (som man fiffigt nog kan gå runt men inte genom), ”Utsträckning”, ”Form”, ”Rörelse” och ”Vila”. Det sistnämnda tillståndet suveränt sammanfattat:

Vila är enbart ett specialfall av rörelse; form i ut-

sträckning; solid kropp i julinatten där hösten tänder

sitt öga av laser.

Erik Bergqvist har såsom Frödingpristagare 2015 betecknats som ”lågmält modernistisk”, ”i dialog med både samtiden och den klassiska världslitteraturen”. Men han kan nu också ”Hälla sprit i såret, svära högt och höra vad tomt det är i svordomen, i såret.” Aj!

 

LYRIK

ERIK BERGQVIST

Skuggas vikt

Albert Bonniers, 104 s.

 

Nina Lekander är författare och kritiker på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Nina Lekander här. 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag