Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En alldeles särskilt vacker liten bok

En alldeles särskilt vacker bok om att våga gå fram illustrerad av Ingrid Godon.
Åsa Lind (text) Ingrid Godon (bild) Här är vi Lilla Piratförlaget Ålder 3-6 år

Martina Montelius läser en särskilt vacker liten bok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Ibland vill man faktiskt bara ha en liten bok. Om man är barn, till exempel. Och om världen på något diffust sätt tycks vara stadd i förändring. Inget är mer skrämmande än en älskad vuxen som verkar rädd. Vi vuxna överför våra känslor på barnen, vare sig vi vill eller inte. Är vi barnboksförfattare gör vi det med berått mod. Då gäller det att ta det piano. Och det gör Åsa Lind i den av Ingrid Godon utsökt illustrerade “Här är vi”, en bok för människor i övre förskoleåldern om att våga närma sig det som är höljt i snö och dimma.


Kulörta lyktor

Jag tycker mycket om lugnet i den här lilla boken. En är mamma. En är barn. De fryser och är hungriga. De måste gå länge för att komma fram - vart? Till något annat, några andra, som kanske, förhoppningsvis, vill väl. Bilderna berättar om en tillvaro där nästan allt är ovisst. Det enda som finns är vi två, och det enda vi har är varandra. Mamman bär sitt lilla barn den sista biten. Båda har trötta ögon. Men väl framme tvekar de ändå: “Vågar vi?”

Det ser ut som om de har fest där borta. Kulörta lyktor lyser i olika färger mellan snöflingorna. Får man störa mitt i festen, med sin trötthet och hunger?

Enkel bok i kvällsfärger

Svåra frågor. Men inte så svåra som de låter. Inte i den här berättelsen. Det känns snarare ganska självklart, alltsammans. De flesta människor är inte så farliga. Man kan gå fram till dem i snön. Överdrivet pratsamma är de inte, men de ser inte arga ut. Och om man vänder på det: när andra människor går fram till oss är det kanske inte bara för att de behöver oss. Det kan mycket väl vara så att vi behöver dem också.

Ja, när det kvällas och alla de vuxna har lagt sina pannor i djupa veck dagen lång, pratat och pratat om hur svårt allting är - då kan det sitta fint med en bok. En enkel bok i kvällsfärger, om att våga gå fram.

Just den här är alldeles särskilt vacker.Martina Montelius är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Bilderbok

Åsa Lind (text)

Ingrid Godon (bild)

Här är vi

Lilla Piratförlaget

Ålder 3-6 år