En alldeles särskilt vacker bok om att våga gå fram illustrerad av Ingrid Godon.En alldeles särskilt vacker bok om att våga gå fram illustrerad av Ingrid Godon.
En alldeles särskilt vacker bok om att våga gå fram illustrerad av Ingrid Godon.
Åsa Lind (text) Ingrid Godon (bild) Här är vi Lilla Piratförlaget Ålder 3-6 årÅsa Lind (text) Ingrid Godon (bild) Här är vi Lilla Piratförlaget Ålder 3-6 år
Åsa Lind (text) Ingrid Godon (bild) Här är vi Lilla Piratförlaget Ålder 3-6 år

En alldeles särskilt vacker liten bok

Publicerad

Martina Montelius läser en särskilt vacker liten bok.

Ibland vill man faktiskt bara ha en liten bok. Om man är barn, till exempel. Och om världen på något diffust sätt tycks vara stadd i förändring. Inget är mer skrämmande än en älskad vuxen som verkar rädd. Vi vuxna överför våra känslor på barnen, vare sig vi vill eller inte. Är vi barnboksförfattare gör vi det med berått mod. Då gäller det att ta det piano. Och det gör Åsa Lind i den av Ingrid Godon utsökt illustrerade “Här är vi”, en bok för människor i övre förskoleåldern om att våga närma sig det som är höljt i snö och dimma.

 

Kulörta lyktor

Jag tycker mycket om lugnet i den här lilla boken. En är mamma. En är barn. De fryser och är hungriga. De måste gå länge för att komma fram - vart? Till något annat, några andra, som kanske, förhoppningsvis, vill väl. Bilderna berättar om en tillvaro där nästan allt är ovisst. Det enda som finns är vi två, och det enda vi har är varandra. Mamman bär sitt lilla barn den sista biten. Båda har trötta ögon. Men väl framme tvekar de ändå: “Vågar vi?”

Det ser ut som om de har fest där borta. Kulörta lyktor lyser i olika färger mellan snöflingorna. Får man störa mitt i festen, med sin trötthet och hunger?

Enkel bok i kvällsfärger

Svåra frågor. Men inte så svåra som de låter. Inte i den här berättelsen. Det känns snarare ganska självklart, alltsammans. De flesta människor är inte så farliga. Man kan gå fram till dem i snön. Överdrivet pratsamma är de inte, men de ser inte arga ut. Och om man vänder på det: när andra människor går fram till oss är det kanske inte bara för att de behöver oss. Det kan mycket väl vara så att vi behöver dem också.

Ja, när det kvällas och alla de vuxna har lagt sina pannor i djupa veck dagen lång, pratat och pratat om hur svårt allting är - då kan det sitta fint med en bok. En enkel bok i kvällsfärger, om att våga gå fram.

Just den här är alldeles särskilt vacker.

 

 

Martina Montelius är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag